Švedska jedan od evropskih lidera u proizvodnji energije iz otpada

otpad

otpad

U Evropskoj uniji trenutno radi više od 450 postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, a više od 14 miliona građana koristi tu energiju.

Tehnologija energetskog odlaganja otpada danas je toliko napredovala da su njene štetne emisije ekstremno niske, znatno ispod emisija niza konvencionalnih sastava, poput prometa ili energetski intenzivnih industrijskih postrojenja.

Švedska je jedan od evropskih lidera u tom području, a kako je otkrio viši savjetnik švedskog ministra za preduzetništvo i inovacije Stefan Noren, švedska tehnološka rješenja u tom sektoru razvijala su se decenijama.

“Prvo postrojenje za energetsko odlaganje otpada sagrađeno je 1904. godine u Stockholmu, a danas širom Švedske 32 postrojenja proizvode toplotnu energiju za 810.000 domaćinstava i električnu energiju za 250.000 kuća. Trenutno se 50 posto otpada iz domaćinstava pretvara u energiju. Samo u 2012. godini energetski je obrađeno 2,27 miliona tona otpada”, istakao je on.

Elektroprivreda svake zemlje koja u svom sastavu ima termoelektrane i toplane mogla bi da koristi goriva iz otpada kao sredstva povećanja efikasnosti rada tih objekata, smanjenja zavisnosti o fosilnim gorivima, ali i ostvarenja mogućih pozitivnih finansijskih efekata.

Inače, procjenjuje se da se čak 80 posto energije sadržane u otpadu može vratiti u energetski sistem, a danas dostupne i isprobane tehnologije, najbolje nivoe iskoristivosti mogu postići kroz kogeneracijske procese proizvodnje električne i toplotne energije.

Upravo zbog toga, idealne lokacije za gradnju takvih objekata su gradske sredine s razvijenom toplovodnom mrežom koja osigurava plasman proizvedene toplote. Ključno je da takva postrojenja funkcionišu u skladu s najvišim mogućim ekološkim standardima.

Posted by on 2015-04-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login