Svjetski mediji o izborima: Napeti izbori u BiH

BBC : Riječ je o izborima u zemlji u kojoj dominiraju nacionalističke retorike i ekonomska stagnacija. Deutsche Welle: Februarski protesti izbili zbog   korupcije i nezaposlenosti

izbori, BiHOvi izbori dolaze 20 godina nakon razornog bosanskog rata, u kojem je poginulo više od 100. 000 ljudi, piše BBC.

“Tenzije između glavnih etničkih grupa u BiH – Muslimana (Bošnjaka), Srba i Hrvata i dalje su visoke, a neke od njih pozivaju na secesiju. Zemlja je jedna od najsiromašnijih u Evropi sa nezaposlenošću od 44 posto. BiH želi članstvo u Evropskoj uniji, ali je u tome sputava neispunjavanje ciljeva za reformu koje je postavila EU – navodi se, između ostalog, u tekstu.

BBC podsjeća kako je riječ o sedmim izborima od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Također su u tekstu naglašeni februarski protesti, koji su “izraz nezadovoljstva političkim elitama i visokim stepenom korupcije u zemlji”.

Analitičari upozoravaju da  može doći do novih protesta, ukoliko se nove vlasti  ne obračunaju s korupcijom i sve većim srazom ekonomije.

BBC-jevi izvještači navode da je izborna kampanja  vođena na nacionalističkim temama, i da je  svaka etnička grupa imala je različite verzije uređenja zemlje.

Bosanski Srbi   zagovaraju raspad zemlje, Hrvati traže secesiju unutar Bosne ,a Bošnjaci traže jedinstvo, navodi BBC.

Deutsche Welle prenosi kako su februarski protesti izbili zbog frustracija naroda izazvanih korupcijom i nezaposlenošću.

Kompleksno državno uređenje često dovodi do zastoja i onemogućava zemlju da napravi ekonomski i socijalni napredak. Evropska komisija je upozorila da će nakon izbora biti krucijalno da zemlja hitno pokrene socijalno-ekonomske reforme i konačno krene prema EU – navodi Deutsche Welle.

Posted by on 2014-10-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login