Svjetsko prvenstvo: Najbolji ribolovci u mušičarenju okupljaju se u Jajcu

ribolovSmotra najboljih sportskih ribolovaca na svijetu će se održati od 16. do 21. juna u Bosni i Hercegovini, a domaćin je grad Jajce.

Naime, u ovom periodu svjetska elita sportskih ribolovaca u disciplini mušičarenje će se okupiti na 35. svjetskom prvenstvu, gdje će se  pokazujući svoje sposobnosti, znanja i umjeća te takmičiti za laskavu titulu svjetskog šampiona. Organizator šampionata je Sportsko-ribolovni savez Bosne i Hercegovine (SRSBiH). O značaju ove sportske manifestacije za promociju ne samo sporta, nego i  bosanskohercegovačke društvene zajednice u cjelini u međunarodnom razmjerama, govori činjenica da je generalni pokrovitelj ovog šampionata Predsjedništvo  BiH, a  predsjednik Organizacionog odbora član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Uspješna organizacija

– Pripreme za ovo prvenstvo su u završnoj fazi, a što se tiče neposrednih tehničkih uslova, takmičenje bi moglo danas da startuje – kaže Đorđe Klepić, predsjednik Izvršnog komiteta šampionata. – Sportsko-ribolovni savez BiH je do sada bio izuzetno uspješan organizator niza najprestižnijih međunarodnih takmičenja za šta smo dobijali najbolje ocjene i pohvale od strane najvećih svjetskih i evropskih zvaničnika ovog sporta. Samo da napomenem da su iza nas mnoge velike manifestacije kao što su: 27. svjetsko klupsko prvenstvo u sportskom ribolovu, održano 2007. godine u Čapljini, zatim 16. evropsko prvenstvo u mušičarenju, održano 2010. u Banjoj Luci, kao i 15. svjetsko prvenstvo invalida te 6. svjetsko prvenstvo veterana, održano 2013. u Čapljini. Kroz organizaciju ovih,  te velikog broja domaćih takmičenja, stekli smo potrebna iskustva  što predstavlja prestižnu referensu i garanciju da će i ovaj šampionat proteći na najvišem nivou.

Za učešće na šampionatu prijavila se 31 zemlja sa 185 takmičara, a očekuje se dolazak i oko 500 zvaničnika u svojstvu trenera, sudija i oficijelnih predstavnika. Da je ovaj sport rasprostranjen i popularan u svim dijelovima svijeta, govori podatak da su se za učešće prijavile, između ostalih, i reprezentacije: Južne Afrike, Australije, Čilea, Mongolije, Malte, Italije, Portugala, Španije, Češke, te zemlje našeg najbližeg regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora.

U toku priprema za ovaj šampionat posebno smo se svi u rukovodstvu SRS BiH maksimakno angažovali da našim takmičarima omogućimo optimalne uslove za pripreme kako bi  se kao domaćini predstavili u što boljem svjetlu i na taj način još više doprinijeli popularizaciji i omasovljenju ovoga sporta kod nas. Raspoloženje u našoj reprezentaciji je na visokom nivou, prevladava optimizam i uvjerenje i kod takmičara i kod trenera, da je realno očekivanje da naša reprezentacija osvoji jednu od medalja. Ovaj optimizam opravdava činjenica da su naši reprezentativci i na dosadašnjim prestižnim međunarodnim takmičenjima ostvarivali vrhunske rezultate. Tako je naš reprezentativac Željko Prpić na Evropskom prvenstvu 2010. godine osvojio šampionsku medalju.

Što se tiče ostalih reprezentacija, kada su u pitanju prognoze za plasman na ovom prvenstvu, onda se može reći da je favorit reprezentacija Češke – aktuelni prvak svijeta. Međutim, u borbi za medalju sigurno je da će značajnu ulogu imati i ekipe Italije, Engleske i Francuske, dok i ostale ekipe imaju potencijala u borbi za visok plasman.

Jasne propozicije

Šampionat se organizuje i održava u potpunosti u skladu sa pravilima  i propozicijama Pravilnika FIPS-MOUCHE Federation, u kojima je precizirano da su takmičarske staze na rijekama dužine 6.000 m, a startna mjesta takmičara 180 m sa međuprostorom od po 10 m sa lijeve i desne strane takmičara. Love se sve vrste ribe zastupljene u rijekama i jezerima, a minimalna dužina koja se boduje je 20 cm. Dozvoljene su sve tehnike lova udicom bez kontra-kuke, otežavanja većeg od  dozvoljenog skriveno na mušici-nimfi, a ulovljena riba se izvlači  pomoću  meredova -mreže. Na svim rijekama lovi se samo jednom mušicom, a na jezeru-lov iz čamca dozvoljene su tri mušice po slobodnom izboru.

Specifičnost sportskog ribolova ogleda se i u činjenici da se uz svakog  takmičara nalazi i sudija mjerač sa zadatkom da potvrdi dužinu ulovljene ribe, pored toga u svakom sektoru se nalaze po tri sudije. Vrhovni sudija na ovom prvenstvu je licencirani sudija Danijal Selimović iz Bihaća, a pomoćnik je isto tako licencirani sudija Željko Marković iz Banja Luke. Regularnost takmičenja će pratiti i pet  međunarodnih sudija iz inostranstva. Sve domaće sudije su amateri-članovi klubova i ribarskih udruženja koji svoje dužnosti obavljaju volonterski. Prema međunarodnim pravilima svjetski šampionat se održava na četiri rijeke i jednom jezeru.

Blizina puteva u odnosu na takmičarske staze omogućuje masovan pristup publike na šampionatu. U pripremnom periodu uloženo  je mnogo napora na uređenju lokacija predviđenih za održavanje takmičenja, s obzirom da su prošlogodišnje poplave nanijele velike štete, tako da se morala prvo izvršiti sanacija terena, pa tek onda pristupiti uređenju staza.

Kada se zna da po takmičarskim standardima dužina staze iznosi 6 km, a da svaka staza mora imati i pomoćnu stazu za trening, može se pretpostaviti koliki je obim posla da bi se staze uredile i pripremile za normalno odvijanje takmičenja. Ovdje moram izraziti zahvalnost, brojnim entuzijastima i volonterima, uglavnom članovima klubova SRSBiH sa teritorija opština na kojima će se održavati prvenstvo, na nesebičnom zalaganju i doprinosu uređenju dionica za takmičenja. Na ovaj način učinjen je veliki konkretan doprinos očuvanju pirodne okoline i poboljšanja eko-sistema u ovim dijelovima BiH, što stvara uslove za unapređenje turizma, jedne od značajnih razvojnih šansi za ove prostore.

Isto tako, u ime organizatora ističem da je saradnja sa svih pet načelnika opština na kojima se održavaju takmičenja na najvišem nivou, kao članovi Izvršnog komiteta svojim neposrednim angažovanjem i razumijevanjem za potrebe organizatora u velikoj mjeri doprinijeli su da se pripreme obave u predviđenim rokovima i uz ispunjenje svih potrebnih uslova. Naročito značajan doprinos dao je gospodin Edin Hozan, načelnik Općine Jajce, koji kao domaćin Šampionata ima posebne obaveze. Svi učesnici Šampionata će biti smješteni u hotelskim kapacitetima grada Jajca, takođe  će se svečanosti otvaranja i zatvaranja  održati u Jajcu.

Brojni gosti

Svečanosti otvaranja će  prisustvovati brojni visoki zvaničnici iz inostranstva, predstavnici Svjetske ribolovne asocijacije, čelnici Sportsko-ribolovnog saveza BiH i drugi gosti iz sportskog, privrednog i političkog života. Šampionat će otvoriti Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik Organizacionog odbora šampionata. Učinjeno je sve da se ispoštuju međunarodni standardi ustanovljeni za ovaj rang takmičenja, i siguran sam da će i ovo takmičenje pokazati da imamo ljude i organizaciju osposobljenu za preuzimanje i vođenje tako zahtjevnih manifestacija kao što su svjetska prvenstva.

Da smo stekli zavidan ugled kao domaćini i organizatori govori podatak da je već ranije stigao jedan broj ekipa kako bi kod nas odradili pripreme, a  kao dokaz da se osjećaju prijatno u našoj sredini je i to da su pojedinci došli sa porodicama. Moram naglasiti da smo cjelokupne pripreme i organizaciju proveli uz, zaista, skromnu podršku države, jer  budžet za ovu manifestaciju  iznosi oko 300.000 KM, a dio koji smo dobili od državnih organa iznosi oko 40.000 KM.

Uzimajući u  obzir međunarodni karakter ove manifestacije, kao i šanse koje su ukazuju njenim održavanjem u našoj zemlji, za  razvoj određenih privrednih djelatnosti ne samo u opštinama u kojima se odvijaju takmičenja, nego i za BiH u cjelini, smatram da aktivnosti našeg Saveza zaslužuju daleko veću pažnju i konkretniju podršku u svim vidovima od strane nadležnih državnih institucija svih nivoa. Svjetska prvenstva i jesu prilika za otvaranje puteva i procesa povezivanja i saradnje na mnogim poljima sa zemljama i narodima iz svih krajeva svijeta, a na ovaj način SRSBiH daje konkretan doprinos razvoju sporta i promociji društvene zajednice, što može koristiti kao model za uspostavljanje sistema djelovanja na opštu dobrobit u ostalim granama sporta, ali i u drugim oblastima, rekao je Đorđe Klepić.

Reprezentacija BiH

U reprezentaciji BiH će nastupiti: Aleksandar Đukić, Prpić Željko, Dević Jovo, Borislav Šmanja, Kalušić Samir i Bovan Siniša, selektor je Igor Gromilić iz Livna, a njegovi pomoćnici su Mile Kerkez iz Laktaša i Sead Alijagić iz Bihaća.

Pet lokacija

Takmičenja u okviru ovogodišnjeg šampionata će se održavati na pet lokacija i to: na rijeci Sanici u mjestu Sanica, na rijeci Sani u Ribniku, na rijeci Plivi u Šipovu, na Vrbasu u Donjem Vakufu i na Plivskom jezeru u Jajcu. Za treninge su određene takmičarske staze na Plivskom jezeru i na rijekama Plivi i Vrbasu. Rezervna takmičarska i trening staza je na rijeci Sani u mjestu Ključ.

Posted by on 2015-06-08. Filed under Jajce, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login