Tanja Fajon: Nadam se da će BiH u junu dobiti preporuku za stupanje na snagu SSP-a

Tanja Fajon

Tanja Fajon

Bosna i Hercegovina je napravila jedan veliki korak kada je riječ o odluci da zemlja nastavi proceduru prema apliciranju za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kazala je zastupnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Ona je u izjavi za medije u Sarajevu kazala kako se nada da će u junu ove godine biti data preporuka da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH (SSP) sa Evropskom unijom stupi na snagu.

Fajon je kazala kako je “izuzetno sretna” što je na današnji dan, kada su ministri vanjskih poslova EU-a odlučili dati “zeleno svjetlo” za dalju proceduru za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH, u Sarajevu.

“Drago mi je da je, izgleda, BiH napravila jedan veliki korak i očekivanja su sada velika. Potrebne su ekonomske konkretne reforme, ali svejedno, mislim da je jedna pozitivna, dobra atmosfera i nadam se da će tako ostati”, kazala ja Fajon.

Bosna i Hercegovina je, prema njenim riječima, proteklih godina izgubila dosta šansi za napredak.

“Mogu reći da je u proteklih nekoliko godina BiH izgbila nekoliko povjerenja i kredibilnosti, i zato želim biti optimista. Danas smo čuli od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Mladena Ivanića) da četiri mjeseca nije bilo javnog sukoba, nadam se da će tako ostati, da neće biti sukoba unutar Predsjedništva BiH”, naglasila je Fajon.

Podsjećajući na činjenicu da je danas u Bruxellesu, na prijedlog visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini, odobren nastavak procedure za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH, Fajon je naglasila kako se nada “pozitivnom završetku priče”.

“Biće u aprilu još jedan sastanak, vjerujem da će do tada evropski ministri pratiti ekonomske reforme koje će napraviti zemlja, a onda u junu se nadam da će biti preporuka da Sporazum stupi na snagu”, kazala je Fajon.

Posted by on 2015-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login