Teško stanje u bh. šumama

šuma

šuma

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, 21. marta, Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH poziva, nadležne institucije svih nivoa vlasti, obrazovne institucije, udruženja građana, korisnike šuma-preduzeća, medije i ostale građane da na prigodan način obilježe Međunarodni dan šuma i daju svoj doprinos o podizanju svijesti o značaju šuma, saopćeno je iz tog udruženja.

Kako se navodi, šume na planeti Zemlji su ugrožene, a gubitak šuma bit će nastavljen zbog klimatskih promjena, unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Šume su ugrožene bespravnim sječama, deforestacijom radi dobijanja poljoprivrednog zemljišta, od lošeg gospodarenja, požara i drugih abiotskih i biotskih faktora.

Prema podacima UN-a godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume.

Oko 20 posto emisije stakleničkih plinova u svijetu prouzrokuju klimatske promjene koje su izazvane krčenjem šuma.

I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, sociološkim, i ekonomskim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.
Od ukupne površine Bosne i Hercegovine na šume i šumska zemljišta otpada 63,3 posto ili 3.231.500 hektara.

Od toga u državnom vlasništvu je 2.259.900 hektara ili 69,9 posto, a u privatnom 971.600 hektara ili 30,1 posto.

Iz ovih podataka proizilazi da BiH spada u red šumovitijih zemalja u Evropi (preliminarni rezultati Druge inventure šuma na velikim površinama u BiH, 2006- 2009).

Administrativnim uređenjem BiH, vlasništvo nad šumama je u nadležnosti entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Šume u BiH se nalaze u teškom stanju.

To loše stanje je rezultat nepostojanja uređene politike gospodarenja šumama u Federaciji BiH i na nivou države BiH.

Šume u BiH kao složen ekosistem bi se sigurno izborile same za svoje normalno zdravstveno stanje da čovjek nije svojim bahatim odnosom prema šumi odmogao i narušio biološku ravnotežu.

Federacija BiH od kraja 2009. nema Zakona o šumama, dok drugi entitet ima Zakon o šumama.

Nepostojanje nikakvog propisa na nivou BiH koji bi uređivao nužna pitanja kao naprimjer pitanje monitoringa zdravstvenog stanja šuma i provođenje mjera integralne zaštite šuma, ima za posljedicu teško stanje i gubljenja ovog najvažnijeg prirodnog resursa čime je čovjekov život u BiH ugrožen.

Šume BiH su “preumorne” od previšeg uzimanja, a nikakvih ulaganja, vraćanje previše oduzetog u dugom historijskom periodu od Austro-Ugarske do danas.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH poziva novu federalnu zakonodavnu i izvršnu vlast da u planu rada uzmu u prioritet donošenje odgovarajućeg zakona o šumama Federacije BiH.

Posted by on 2015-03-17. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login