Teslić: Počela izgradnja prve male hidroelektrane

Teslić

Teslić

Na području Bijelog Bučja u opštini Teslić počeli su pripremni radovi na izgradnji male hidroelektrane /MHE/ “Žiraja”, koja će imati instalisanu snagu od 500 kilovata i godišnju proizvodnju od 2.041,2 megavata električne energije.

Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM, a izgradnja MHE na rijeci Žiraji će trajati narednih 12 mjeseci. Investitor je banjalučko preduzeće “Mega elektrik” iz koga navode da je ovo prva od tri male hidroelektrane koje će biti izgrađene na području Teslića.

“U narednih šest mjeseci počeće izgradnja i malih hidroelektrana na rijekama Velika Jasenica i Žeželja. Ukupna snaga sve tri MHE iznosiće 1,5 megavata, investicija je oko 3,5 miliona KM”, kažu u preduzeću “Mega elektrik”.

Iz ovog preduzeća navode da su za projektnu dokumentaciju, ispitivanja hidrologije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te neophodne saglasnosti, kao što su građevinske, ekološke i ostale dozvole izdvojili oko 450.000 KM.

Izgradnju “Žiraje” pozdravio je i načelnik opštine Teslić Savo Kasapović, koji je ocijenio da je to veoma dobra investicija.

“Prepoznali smo dobru ideju i podržali njenu realizaciju, jer ovakve investicije doprinose razvoju Teslića i novom zapošljavaju. Uspostavljena je dobra komunikacija između investitora i opštinskih vlasti tako da je ovo pozitivan primjer naše efikasnosti prilikom odobravanja urbanističke i građevinske dozvole”, rekao je Kasapović.

Posted by on 2011-09-11. Filed under Ekonomija, Teslić, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login