Ti BIH: Ubjedljivo najviše prijava na korupciju u državnoj upravi

korupcijaU 2014. godini građani su Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine najčešće prijavljivali nepravilnosti pri procesu zapošljavanja, a veliki broj prijava slučajeva korupcije pristigao je i iz područja pogođenih poplavama i klizištima.

Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), projekat podržan od Vlade Norveške i Njemačke, kao i Civil Rights Defenders, je tokom 2014. godine primio 1149 poziva putem besplatne linije za prijavu slučajeva korupcije (0800-55555), a veliki broj prijava pristigao je i elektronskim putem, odnosno na mail adresu centar@ti-bih.org ili putem web stranice www.ti-bih.org.

TI BiH je prema relevantnim institucijama postupao na osnovu 181 slučaja, a ubjedljivo najveći broj u 2014. godini (30,3%) odnosio se na državnu upravu, zatim iz kategorije ostalo, koja se odnosi na različite upite građana, posebno iz područja pogođenih poplavama i klizištima (16,5%), pravosuđe (10,4%) i obrazovanje (9,3%).

“Kao i prethodnih godina, najviše prijava odnosilo se na nepravilnosti pri procesu zapošljavanja, pa su tako prijavljeni neregularno sprovedeni konkursi za prijem državnih službenika na svim nivoima vlasti, ali i prijem zaposlenih u javnim ustanovama i javnim preduzećima. Povećan je broj prijava na rad javnih preduzeća i javnih ustanova, a najčešće su se prijave odnosile na proces javnih nabavki i direktnih sporazuma sa ponuđačima”, saopšteno je iz Ti BiH.

Dodali su da je veliki broj prijava u kategoriji ostalo posljedica činjenice da je BiH bila pogođena poplavama i klizištima, te se više od 500 prijava odnosilo na neregularnosti pri dodjeli humanitarne pomoći i popisu štete.

TI BiH je u 12 slučajeva postupao na osnovu pritužbi na rad pravosudnih institucija, a uglavnom se prijavljuje dužina postupka pred sudom, nepostupanje tužilaštva po prijavama građana i odugovlačenje postupanja, što rezultira zastarom krivičnog gonjenja ili donošenjem odluke o nesprovođenju istrage. Jedna prijava odnosila na rad glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, a anonimno su je podnijeli tužioci Tužilaštva BiH.

“Kao jedan od uspješnih primjera, TI BiH izdvaja slučaj stranke iz Sarajeva koja je uspjela zaštiti svoju privatnu imovinu poslije dugogodišnje borbe sa administracijom Opštine Centar Sarajevo zbog bespravne gradnje investitora koji je pokušao graditi na njegovom zemljištu. Pravni savjetnici TI BiH savjetovali su stranci da podnese zahtjev za zaštitu ustavom zajamčenih prava i slobodu kako bi se konačno izvršilo rješenje opštine o rušenju bespravnog objekta, te su pomogli stranci pri sastavljanju zahtjeva. Sud je usvojio zahtjev i objekat je porušen, a zahvaljujući pomoći pravnih savjetnika TI BiH stranka je uspjela zaštititi svoju imovinu”, ističu iz ove organizacije.

Međutim, uvećan broj prijava, kao i pritužbe na rad pravosudnih organa, svjedoče da je procesuiranje korupcije i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Još uvijek je vidna nepravilna primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama, a TI BiH je tim povodom samo tokom prošle godine podnio 32 tužbe protiv institucija koje su kršile Zakon, dok je 6 presuda doneseno iz ranije pokrenutih postupaka zbog kršenja ZOSPI u korist TI BiH.

TI BiH ponovo apeluje i ovim putem da svi koji su bili svjedoci ili žrtve korupcije prijave sve uočene nepravilnosti nadležnim institucijama i putem besplatne linije 0800 55555 ili web stranice www.ti-bih.org.

Posted by on 2015-04-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login