Titlis Cliff Walk: Najviši most u Evropi

Titlis Cliff Walk

Titlis Cliff Walk

Engelberg je gradić u središnjoj Švicarskoj udaljen sat i pol vožnje od Zuricha. Zajedno s alpskim masivom Titlisom čini najveći kompleks za skijanje i snowboarding u tom dijelu Švicarske. Titlis Cliff Walk najviši je viseći most u Evropi koji je krajem prošle godine otvoren na više od 3.000 metara nadmorske visine.

U decembru prošle godine centar je dobio još jednu atrakciju. Povodom 100. godišnjice žičare Engelberg – Gerschnialp otvoren je najviši viseći most u Evropi – Titlis Cliff Walk.

Most koji se nalazi na čak 3.041 metar nadmorske visine ispod sebe ima 500 metara duboku provaliju. Izgrađen je, prije svega, kao turistička atrakcija za one željne adrenalina. Most dugačak 100 metara širok je samo jedan metar, a ograda je veoma oskudna za tu visinu. Zato je svako prelaženje mosta avantura pogotovo ako se prolaznici na njemu moraju mimoići.

Most je sada dio već postojeće kružne rute po Titlisu koja započinje u planinskoj stanici, a nastavlja se po impresivnom glečeru ledenjačkim stazama. Naravno, za one koji žele proći rutu, a nisu dovoljno hrabri za suočavanje s visećim mostom tu je i dalje legendarna žičara koja svoje putnike prevozi već sto godina.

No, koliko je god vožnja njom posebna, svako ko se nađe u Titlisu trebao bi isprobati kako je to šetati mostom “među oblacima”.

Posted by on 2015-04-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login