Titov ‘Plavi voz’ hit za turiste iz Velike Britanije

Titov 'Plavi voz'

Titov ‘Plavi voz’

Ovoga ljeta u okviru ponude operatera “Explore Montenegro” turisti iz Velike Britanije po prvi će put organizovano moći da obiđu Crnu Goru i Srbiju, a najveće interesovanje vlada za putovanje čuvenim “Plavim vozom”.

“Više puta sam išao na različite obilaske vozom ali je ovo – jedinstvena kombinacija bliske historije i zadivljujućeg okruženja” – zaista nešto specijalno – piše britanski novinar Adrian Bridge.

Tim povodom grupa britanskih novinara nedavno je bila u prilici da se provoza čuvenom voznom konstrukcijom, u kojoj se dešavala historija, kako za Daily Telegraph piše Adrian Bridge.

“Kakvi li su se razgovori održavali u velikim vagonima u kojima je čak dvadeset osam kožnih fotelja na kojima se sjedili pregovarači iz cijelog svijeta? Kakvi su se ugovori sklapali pod zelenim prigušenim svjetlom, iznad čaša i čaša domaće šljivovice”, pita se Bridge u reportaži “Balkans train journeys: travels with Tito”.

Predstavljajući “Plavi voz” kao omiljeno prijevozno sredstvo Josipa Broza Tita, predsjednika bivše SFRJ, britanski novinar navodi kako su se u toj konstrukciji koja odolijeva zubu vremena, spajali istok i zapad, suprotstavljene strane tokom Hladnog rata i pripadnici Pokreta Nesvrstanih…, prenosi B92.

“Danas ne morate da budete vođa neke države da biste se provozali ovim vozom” – piše Bridge dodajući da se britanski turisti po cijeni od 99 funti mogu provozati u jednom smjeru neobičnim vremeplovom.

Sa izuzetkom britanskog sistema za klimatizaciju i njemačkog radio sistema, sve u vozu je napravljeno u fabrikama širom bivše Jugoslavije, oduševljeno navodi Bridge, upoznajući čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), jednim od svega nekoliko još živih članova posade.

Popović je u slavna vremena putovao sa Titom i služio njegovu posadu u vozu, a danas te uspomene dijeli sa brojnim znatiželjnicima.

Na put se kreće iz Beograda, a krajnja destinacija je Bar, gdje se putnici iskrcavaju pod mirisima maslina i Jadranskog mora.

Tokom višesatnog putovanja prolazi se kroz najrazličitije krajeve Srbije i Crne Gore, a Bridge je ostao bez daha pred ljepotama kanjona rijeke Tare i Skadarskog jezera.

Bridge na kraju teksta daje detaljne informacije o turi kao i savjete o tome šta bi još trebalo da obiđu turisti koje put nanese u te  krajeve.

Primjećuje i da će kad – tad na red doći i tema raspada SFRJ i rata, pa savjetuje da u se tim trenucima ne bi trebalo voditi predrasudama i unaprijed osuđivati bilo koju stranu.

Putovanje Plavim vozom samo je dio ponude koja se nudi Britancima, a obuhvata i nekoliko dana na crnogorskoj obali.

Posted by on 2013-05-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login