TK: Slana jezera u Tuzli najaktuelnija turistička destinacija

 Tuzla, Slana jezera

Tuzla, Slana jezera

Tuzlanski kanton je u 2013. godini posjetilo 33 hiljade domaćih i stranih gostiju, koji su ostvarili oko 88 hiljada noćenja – podaci su Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

– Prošla godina je rekordna i najposjećenija u odnosu na sve prethodne godine. U usporedbi s prethodnim godinama povećan je broj dolazaka gostiju za 29 posto, a ostvaren broj noćenja za 19,2 posto – izjavio je za Agenciju FENA direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Nedret Fazlić.

Pojašnjava da se svih prethodnih godina bilježio pad dolazaka turista, kako domaćih tako i stranih, ali da je ovo prvi put nakon niza godina da je evidentirano povećanje broja turista i noćenja. Nadaju se da će u 2014. godini biti još više posjeta, ako posluže vremenske prilike.

Prema podacima Turističke zajednice, na prostoru Tuzlanskog kantona turisti se zadržavaju u prosjeku od 2,9 dana, u odnosu na 2012. godinu koji je iznosio 2,2 dana. – Svakako da povećanoj posjećenosti turista doprinosi Općina Tuzla, koja ima organizirano ‘Ljeto u Tuzli’ s raznim sadržajima. Zatim, općine Gradačac, Srebrenik, Lukavac i Gračanica. Rad Međunarodnog aerodroma Tuzla je bitno uticao na ovu rekordnu turističku posjetu, jer sve destinacije koje imamo su postale bliže Evropi što obogaćuje turističku ponudu i bitno utiče da se turisti duže zadržavaju – potcrtao je Fazlić.

Najviše dolaze gosti iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, a u posljednje vrijeme i Albanije. Tome su doprinijela, objašnjava, Panonska jezera u Tuzli, jedina slana jezera u Evropi s pješčanim plažama, koja su i najviše posjećena. U 2013. godini su za samo 45 sunčanih dana ostvarili više od 560 prodatih karata.

– U 2014. godini, u ovom periodu koji je u toku, najaktuelnija destinacija jesu Panonska jezera u centru grada. Trud koji su uložili općinski načelnik i njegovi saradnici u stvaranju tih jezera prepoznala je Svjetska turistička organizacija, koja je općini Tuzla dala drugu svjetsku nagradu za iskorištenost voda, što je iznimno veliki uspjeh – istaknuo je Fazlić.

On naglašava da je to prvi grad koji se ne nalazi na obali mora, a dobio je takvu veliku nagradu. Zato je treba, kako kaže, isticati u svakoj mogućoj prilici, kako bi se Panonskajezera prepoznala u čitavom svijetu. Navodi da Turistička zajednica Tuzlanskog kantona ima 1.800 kategoriranih soba od kojih oko 1.500 zadovoljavaju evropske kriterije, te da će nastaviti s obogaćivanjem turističke ponude, kao i s praćenjem evropskih trendova.

– Obogaćivanje turističke ponude jedan je od načina da zadržimo rekordan broj posjećenosti i da se taj trend nastavlja. Nadamo se da će, ako nas vrijeme bude poslužilo, ova 2014. godina biti još bolja u odnosu na prošlu godinu – zaključio je Fazlić.

Posted by on 2014-07-01. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login