Top 5 gradova svijeta

Stručnjaci čiji je zadatak bio odabrati najbolje gradove za život morali su sagledati ove aspekte: arhitektura, umjetnost, kultura, hrana i piće, kvaliteta življenja, status u svijetu.

Top 5 gradova svijeta

Top 5 gradova svijeta

Skupina stručnjaka izabrala je pet najboljih gradova za knjigu Time Out: The World’s Greatest Cities. Stručnjaci nisu tražili destinacije idealne za odličan odmor, već najbolje gradove za živjeti i raditi. A evo koje su izabrali.

1. New York, SAD
Grad koji se našao na vrhu liste simbolizira sve ono što grad treba biti.

2. London, Engleska
London plijeni svjetsku pažnju kada su u pitanju moda, ples, pozorište, umjetnost, zabava…

3. Pariz, Francuska
Pariz mnogi doživljavaju kao romantičnu iluziju. Moda, hrana, arhitektura, muzička scena… sve to je na odličnom nivou. Čak su i neki projekti, kao što su novi umjetnički centar ili besplatne ljetne aktivnosti (Paris Plage), inspirisali i druge gradove. Pariz je u uzlaznoj putanji.

4. Berlin, Njemačka
Berlin je ‘procvao’. Ima prestižni filmski festival, otvaraju se nezavisne umjetničke galerije, a i dom je jednog od najboljih simfonijskih orkestara. Iako nema ljepotu Pariza ili Rima, ima novi arhitektonski plan. Berlin je još uvijek ugodno mjesto za život. Jedina zamjerka je hrana.

5. Barselona, Španija
Barcelona je po pitanju arhitekture iznenađujuća i profinjena. Nudi ugodan život pod mediteranskim suncem, urbane plaže, ulice pune pozitivne ‘vibre’, dobru hranu, cool barove, muzeje, privlačna javna okupljališta…

bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login