Tradicionalna šestoaprilska izložba u Collegium Artisticumu

Collegium artisticum

Collegium artisticum

U Gradskoj galeriji Collegium Artisticum, povodom obilježavanja 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva, je otvorena tradicionalna izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, Asocijacije arhitekata u BiH i Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Svoja djela ove godine su predstavila 184 umjetnika i arhitekata. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, otvorio je izložbu, čestitajući prisutnima Dan oslobođenja Sarajeva.

Nagrađen Obralić

Kao što je uobičajeno svake godine, članovi žirija sva tri udruženja dodijeli su nagrade za najbolje radove. Grand Prix ULUBiH-a, ove godine ne zaslužuje niko od umjetnika, ocijenio je žiri, a nagrada za skulpturu dodijeljena je Salimu Obraliću za rad “Stanište”, za nove medije Gordani Anđelić-Galić, za rad “Veliki povratak” i grafiku Avdi Žigi, za rad “Kupačica”.

Jedini Grand Prix ove godine dobila je Aleksandra Nina Knežević za rad “Sarajevo suvenir”, tako je odlučio žiri ULUPUBiH-a, dok je nagrada za plakat pripala Dejanu Slavuljici za plakat “Ena collection”.

Žiri Asocijacije arhitekata BiH odlučio je da za najbolju realizaciju nagradi rad “Jedan mali bazen” (Zenica), autorice Vedine Babahmetović (suradnici su bili Mirela Heralić-Tabić, Dragan Trivičević, Semir Solo i Berina Duranović).

Love Lima

Nagrade za ideju pripale su Nikoli Žicu za stambeno-poslovni centar Savica u Zagrebu (natječajni rad) i autorskom timu pod vodstvom Vedada Kasumagića (uz Ammara Akšamiju, Haruna Čerkeza, Sabinu Hodović, Ivicu Medića i Hanu Mekić) za natječajni rad “Love Lima – Apartment Tower, Lima, Peru”.

Brojni posjetioci u galerijskom prostoru imaju priliku vidjeti raznovrsne eksponate rađene u svim likovnim tehnikama i medijima, od akvarela, ulja na platnu, grafika, instalacija do radova u drvetu i metalu.

Posted by on 2014-04-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login