U 2014.godini u gradu Bihaću sklopljen 401 brak

Bihać

Bihać

Centar  za pružanje usluga građanima gradskog organa uprave Bihaća bilježi u prošloj godini smanjenje kada su u pitanju upisi činjenica rođenja i smrti u matične knjige. Tako je u matične knjige koje se vode za sva matična područja na teritoriji grada Bihaća izvršeno ukupno 3.243 upisa u matične knjige, što je za 10 posto  manje od broja izvršenih upisa u prethodnoj godini.

„Smanjenje broja upisa u matične knjige rezultat je izmjena i dopuna Zakona o matičnim knjigama kojim je izmijenjena mjesna nadležnost za upis činjenica rođenja i smrti u matične knjige rođenih, odnosno umrlih prema prebivalištu majke djeteta, donosno umrlog lica. Ranije rješenje, koje je zapravo općeprihvaćeno u većini zemalja svijeta, propisivalo je da se činjenice rođenja i smrti lica upisuju u matične knjige  prema mjestu nastanka ovih činjenica. Kako se na području našeg grada nalazi kantonalna bolnica, matični ured u Bihaću proteklih godina bio je iznimno opterećen “- ističe Alisa Mahmutagić, šef Odsjeka za opću upravu pri gradskom organu uprave Bihać.

Iako se u ukupnom broju upisa u matične knjige bilježi smanjenje, kada je u pitanju upis u matičnu knjigu vjenčanih, izvršeno je 547 upisa što je povećanje od 18 posto u odnosu na 2013. godinu. Rezultat je to povećanog broja sklopljenih brakova u našem gradu, ali i povećanog broja sklopljenih brakova naših državljana sa prebivalištem u Bihaću u inostranstvu. Naime, u gradu Bihaću u protekloj 2014. godini sklopljen je 401 brak, što je za 15 posto  više nego u  2013. godini kada je sklopljeno 347 brakova.

Jednako tako, porastao je i broj brakova naših državljana zaključenih u inostranstvu koji se također  upisuju u matičnu knjigu vjenčanih. Tako je tokom 2014. godine upisano 146 takvih brakova, što je povećanje od 28 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je upisano 114 takvih brakova.

Posted by on 2015-02-02. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login