U Beču je otvoren festival „Salam.Orient”

Beč

Beč

U Beču je otvoren festival „Salam.Orient“ posvećen kulturama Orijenta.

Još od 2005. godine ovaj festival zahvaljujući gostovanjima brojnih umjetnika od Zapadne Afrike do Centralne Azije nastoji srušiti predrasude o nepoznatom svijetu Orijenta koji se kroz zapadne medije najčešće prikazuje kao nepregledna konfliktna zona.

Ovogodišnji „Salam.Orient“ ima dva tematska fokusa. Prvi je „Palestina“ koji donosi nesvakidašnje prikaze kulturnog i životnog prostora djece i mladih kroz poludokumentarnu pozorišnu predstavu „Monolozi iz Gaze u izvedbi „Ashtar Theatre“ iz Ramalaha.

U Beču će se predstaviti i palestinski umjetnik na žičanom instrumentu „ud“ Adnan Joubran koji je sa svojom braćom Samijem i Wissamom u sklopu sastava „Trio Joubran“ stekao svjetsku slavu. „Salam.Orient“ počinje i završava uz dvije manifestacije Diplomatske akademije u Beču na teme „Turska: Kurdistan – kako dalje u mirovnom procesu?“ i „Sirija – od revolta do regionalnog rata“. Drugi program „Frauen.Stimmen“ (Glasovi žena) obuhvata široki spektar ženskih glasova čije teme u oblasti muzike ne mogu biti raznovrsniji.

Tu su umjetnica Cigdem Aslan koja mješavinom turske i grčke muzike stvara bluz Sredozemlja, Golnar Shahyar, Azam Ali i Niyaz, Ferghana Quasimova, mlada interpretatorka mugam muzike iz Azerbejdžana i dr. U pozorištu „Theater Akzent“ u subotu, 1. novembra, nastupa Amira Medunjanin. Organizatori je najavljuju riječima: „Velika i vrlo poštovana interpretatorka sevdaha u pjesmama iz svoje domovine propituje historijsku vezu Bosne i osmanske kulture“, saopšteno je iz  Compress Sarajevo .

Posted by on 2014-10-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login