U Franjevačkom studentskom centru sve spremno za doček Pape

papa Franjo, Sarajevo

papa Franjo

papa Franjo, Sarajevo

papa Franjo

Pripreme za doček poglavara Vatikana pape Franje 6. juna u Samostanu svetog križa u Kovačićima, poznatijem kao Franjevački međunarodni studentski centar, gdje je i sjedište uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene, privode se kraju, potvrdio je danas Feni zamjenik provincijala fra Marijan Karaula.

Radovi na zgradi koja više od 10 godina nije imala fasadu, su završeni, a potpuno je uređen i očišćen parking  oko samostana gdje će biti priređen doček za Svetog oca, kao i unutrašnje prostorije.

“Bit će to lijep ambijent za takav važan susret kojim je počašćena naša provincija i ta kuća”, naglasio je Karaula.

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru Papa će se susresti s poglavarima religijskih zajednica koje su uključene u Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV), a u centar će doći s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Na susretu s Papom očekuje se dolazak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija.

Ovom susretu neće prisustvovati predstavnici svih religijskih zajednica u BiH, kojih ima više od 20, jer će se Papa susresti s poglavarima četiriju najvećih religijskih zajednica – katoličkom, islamskom, pravoslavnom i židovskom.

Karaula je danas istaknuo da će  dvorana u kojoj će se održati ekumenski i međureligijski susret biti ispunjena do posljednjeg mjesta, jer će u njoj biti oko 250 predstavnika četiriju najvećih religijskih zajednica u BiH.

Očekuje se da će tada Papa uputiti poglavarima i predstavnicima religijskih zajednica poruku mira, suživota, tolerancije i praštanja da bi potaknuo i ohrabrio predstavnike religijskih zajednica na izgradnju mira, dijaloga i ekumenizma.

Već na samom ulazu u Franjevački studentski centar Papu i kardinala  Puljića će dočekati provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i poglavari ovih religijskih zajednica te ga dopratiti do pozornice.

Papa će se s te pozornice obratiti vjernicima, a predviđeno je i da im se obrati kardinal Puljić i poglavari ostalih triju vjerskih zajednica. Bit će upriličeno i rukovanje i razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava.

Nakon obilaska ovog samostana, Papa će se papamobilom uputiti u dvoranu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” gdje će se susresti s mladima.

Prema planu posjete, papa Franjo će tokom jednodnevne posjete Sarajevu prvo imati susret sa članovima državnog predsjedništva, potom će se obratiti vjernicima na Koševu i posjetiti Katedralu Srca Isusova u Sarajevu.

Bit će ovo treća posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Bosni i Hercegovini jer je prije pape Franje BiH posjetio papa Ivan Pavao II dva puta 1997. i 2003. godine.

Posted by on 2015-06-04. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login