U Mostaru otvorena izložba o životu i djelu književnika Alije Isakovića

Izložba “Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića”, autorice Đane Kukić, na kojoj su prikazani osobni dokumenti, fotografije, novinski članci, pisma, knjige i drugi eksponati koji svjedoče o životu i djelu ovog književnika, otvorena je danas u mostarskom Centru za kulturu.

“Prošla su dva desetljeća otkad je bh. publika posljednji put imala priliku pogledati originalne eksponate koji svjedoče o životu i bogatoj spisateljskoj karijeri Alije Isakovića, jednog od najvećih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih književnika i intelektualaca. Povod za novu izložbu o Isakovićevom književnom, društvenom i kulturnom angažmanu sasvim je opravdan, i to iz dva razloga. Prvi predstavlja njegovanje kulture sjećanja koja je izuzetno važna jer je izložba prvenstveno edukativnog karaktera, a drugi je obilježavanje značajnog jubileja – 120 godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture (BZK) ‘Preporod’, te važnost Isakovićeve uloge kao predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje navedene zajednice u 1990. godini”, kazala je Kukić u izjavi za Fenu.

Izložba je podijeljena u četiri dijela koja pružaju detaljan uvid u profesionalni i privatni život Alije Isakovića.

“Izložbu sam koncipirala tako što sam na osnovu skeniranih primjeraka originalnih osobnih dokumenata, fotografija, novinskih članaka, naslovnica objavljenih Isakovićevih djela jedan dio posvetila životu, drugi književnom stvaralaštvu, treći dio društvenom angažmanu, a četvrti se odnosi na rukopise i fotografije iz bogate obiteljske arhive. Supruga pokojnog Alije Isakovića, Emina Kečo Isaković mnogo mi je pomogla, izašla u susret i pružila nesebičnu podršku kako bih sudjelovala u istraživačkom radu i produkciji same izložbe”, kazala je autorica.

Emina Kečo Isaković s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu ističe da ova izložba objedinjuje ključne momente Isakovićevog stvaralaštva, ali i ključne momente stvaralaštva za bošnjačku kulturu.

“Ona je dala poticaj i ostalim, posebno mladima da se i dan danas bave problemima bošnjačke književnosti. Isaković je autor prve antologije bošnjačke književnosti, prve antologije putopisa, prvog bosanskog rječnika novijeg doba, u mnogome je profilirao književno stvaralaštvo svog vremena i zbog toga je veoma važno da to ostane zabilježeno kao neka vrsta putokaza za one mlade koji dolaze. Mislim da je vrijednost ove izložbe velika”, kazala je Kečo Isaković.

Organizatori izložbe su BZK “Preporod”, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Arhiva Hercegovačko-neretvanske županije.

Posted by on 2023-10-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login