U Neumu se može noćiti i za sedam do 10 maraka

Neum

Neum

Situacija u hotelima je nešto bolja nego u privatnim pansionima i restoranima, no niko nije u potpunosti zadovoljan.

Turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru Neumu, ali i u ostatku Hercegovine doživljava fijasko, tvrde turistički radnici.

Situacija u hotelima je, kako piše Dnevni list nešto bolja nego u privatnim pansionima i restoranima, no niko nije u potpunosti zadovoljan. Razloga za loš priljev turista ove je godine i previše, od poplava koje su zadesile polovicu države, do loših vremenskih uvjeta i na koncu Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i ramazana koji je počeo krajem juna i trajat će do kraja jula. Svi se nadaju stabilizaciji vremena i augustu koji bi trebao popraviti sveukupnu sliku.

– Činjenica je kako se u zadnjih desetak dana, odnosno, od početka jula, bilježi mnogo manji dolazak gostiju, kaže za Dnevni list, predsjednik Turističke zajednice HNK Andrija Krešić i dodaje kako je predsezona u Neumu obećavala, ali kako situacija trenutno nije dobra.

– Mislim da je prevagnula cjelokupna situacija, prvenstveno socijalna slika, ali i poplave koje su zadesile dio države. Tu su i loši vremenski uvjeti i Svjetsko prvenstvo, ali i mjesec ramazana. Sve se sastalo, kaže Krešić.

Iz Turističke zajednice nadaju se, kao i lokalno stanovništvo u Neumu, turistima barem u augustu. U Neumu je privatni smještaj skoro prazan i polupopunjeni su pansioni uz plažu. Noćiti se u Neumu, u nedostatku gostiju, može i za sedam do 10 maraka.

Krešić kaže kako sjajna situacija nije ni u hotelima, koji su u ranijim godinama bivali kroz cijelu sezonu puni.

– U hotelima ima nešto gostiju, ali u smještajima koji su udaljeniji od mora malo. Gostiju nešto ima, nije da nema, a nadamo se da će se situacija uskoro popraviti, kaže Krešić.

U nekoliko privatnih pansiona u Neumu koje je kontaktirao Dnevni list kazali su kako nemaju gostiju i kako, ako uskoro ne počnu dolaziti turisti, neće biti dobro.

– Situacija je jako loša i čak dajemo krevete za sedam maraka po noći, što se nije moralo raditi zadnjih pet godina, kazali su u jednom od pansiona. U drugom, koji se nalazi svega nekoliko metara od mora, rekli su kako je posao krenuo od vikenda i kako trenutačno imaju 30 posto slobodnog kapaciteta. I oni svjedoče kako vlasnici pansiona koji su udaljeni 50-ak metara od obale nemaju posla, a s tako lošom situacijom trpi cijeli Neum, jer nema posla ni u restoranima, kafićima i trgovinama.

Posted by on 2014-07-08. Filed under Neum, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login