u ponedjeljak otvaranje prvog etno sela kod banje luke

etno selo, Ljubačke doline

etno selo, Ljubačke doline

Prvo autohtono etno selo – muzej “Ljubačke doline” bit će otvoreno u ponedjeljak, 20. aprila u Ljubačevu kod Banje Luke.

Kako je najavljeno iz Turističke organizacije Grada Banje Luke, suorganizatora i promotora ovog događaja organizovanog povodom Dana Grada – etno selo „Ljubačke doline“ prostire se na površini od oko dva hektara u selu Ljubačevu, na oko 17 kilometara južno od centra Banje Luke.

Ideja za nastanak Etno sela rodila se iz ljubavi njegovog vlasnika, Nedeljka Brankovića, prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji.

Etno selo Ljubačke doline je zamišljeno i postavljeno kao muzej na otvorenom sa namjerom da prezentuje život jedne zadruge s ovih prostora, njenu duhovnu i materijalnu kulturu s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka.

Čini ga oko trideset autentičnih objekata iz okolnih sela, kao što su kuće za stanovanje, ambari za žito, mlječar, vajati (zgrade za spavanje), košana za kukuruz, štala, čobanska koliba, šupa za smještaj poljoprivrednih mašina i alata, pčelinjaci, kačara…

Centralni objekat etno sela je zamišljen kao bezistan i ujedno kao izložbeni prostor u kom se nalaze krčma, antikvarnica, krojač, tkač, berberin, apotekar/travar itd.

Poseban dio etno sela Ljubačke doline čini muzej koji ima više od 5.000 eksponata podijeljenih u zbirke.

Posted by on 2015-04-20. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login