U Sarajevu otvorena Sedmica iranske kulture

Bosanski Kulturni Centar - Sarajevo

Bosanski Kulturni Centar – Sarajevo

Intoniranjem himni BiH i Irana sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu (BKC) otvorena Sedmica iranske kulture pod motom “Islamski Iran u ogledalu kulture i civilizacije”.

Prisutnim se obratio ambasador Irana u BiH Golam Reza Jusufi koji je istakao dobru saradnju na polju kulture između Irana i BiH.

“Čvrsta saradnja u oblasti kulture omogućuje zvaničnicima da unaprijede saradnju i u drugim segmentima”, kazao je Jusufi.

Uime bh. zvaničnika skup je pozdravio načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić koji je podsjetio da Iran duži niz godina u Sarajevu predstavlja svoju historiji, kulturu i naslijeđe.

“Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti realizirati i nekoliko radionica gdje bi svi zainteresirani mogli naučiti kaligrafiju ili izradu čuvenih iranskih ćilima”, rekao je Hadžibajrić.

U nastavku večerašnjeg programa manifestacije otvorena je izložba fotografija iranskih fotografa, a koje zorno prikazuju svakodnevni život Iranaca i Iranki, ali i kulturnu i prirodnu raznolikost Irana.

Otvaranju je prisustvovao i ministar za kulturu Irana Seid Muhamed Husejni.

U narednih sedam dana zainteresirani će moći pogledati izložbe kaligrafije, lutkarske predstave, filmove, uživati u tradicionalnoj iranskoj muzici, upoznati se s nošnjama iranskog svijeta i narodnim igrama.

Posted by on 2013-01-15. Filed under Kultura, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login