U Sloveniji traže zanatlije, u Njemačkoj njegovatelje

radniciU prva tri mjeseca ove godine ugovor o radu u Sloveniji zaključilo 540, a radne dozvole dobilo 555 lica iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje u 2013. i 2014. godini posao u Sloveniji dobio je 2.531 radnik iz BiH. Najtraženija zanimanja u Sloveniji su vozači, varioci, tesari, građevinski radnici, električari, bravari i monteri opreme i uređaja, prenose Nezavisne novine.

Za rad u Njemačkoj na poslovima negovatelja ugovore je dobilo 236 lica, dok je u toku procedura za još 51 lice. U prošloj i 2013. godini u Njemačkoj ih je na tim poslovima bilo zaposleno 750 ljudi, a sa Njemačkom se pregovara za ugovore za “sezonce” za još dva zanimanja.

Kada je riječ o sezonskom radu u Crnoj Gori, za državljane BiH u 2014. godini izdate su 4.604 dozvole od ukupno 23.601, dok je u ovoj godini izdato 2.150 dozvola od ukupno 8.382.

Pošto je od 1. aprila u Crnoj Gori počeo da se primjenjuje Zakon o strancima, izdavanje boravišnih i radnih dozvola objedinjeno je i sada je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, podsjećaju u Agenciji.

Kada je u pitanju rad u Hrvatskoj, Agencija je sprovela sve procedure zajedno sa nadležnim Ministarstvom civilnih poslova i entitetskim zavodima za zapošljavanje i kako kažu, u završnoj fazi je potpisivanje sporazuma o zapošljavanju sezonske radne snage.

Agencija je sprovela i javni poziv i popunila kvotu od 150 studenata za rad u Njemačkoj, a radne ponude se očekuju do kraja jula.

Posted by on 2015-05-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login