U Srebreniku otkrivena grupa ilegalnih imigranata

Srebrenik

Srebrenik

Šest stranih državljana, najvjerovatnije iz Afganistana, danas je u ranim jutarnjim satima smješteno u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Riječ je o šest muškaraca dobi između 20 i 23 godine, a koje je policija Srebrenika zatekla u mjestu Tinja bez identifikacionih dokumenta, izuzev što je jedan od njih posjedovao „Specijalni dokument za strance koji traže status izbjeglice u Grčkoj“.

Prema izjavama datim inspektorima za strance, porijeklom su iz Afganistana i cilj im nije bio dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Navodno su s izvjesnim S.P. u Mađarskoj dogovorili da ih za određeni novac prebaci do Austrije.

Međutim, umjesto u Austriji u neznanju su dovedeni u BiH. Na tom putu koristili su se autobusom i taksijem, a granice su prelazili pješke i to isključivo noću.

S.P. ih je taksijem na kraju doveo u mjesto Bistrac u općini Lukavac, te im rekao da se sakriju u šumarku uz magistralni put TuzlaDoboj, nakon čega je  s taksistom otišao u nepoznatom pravcu.

Navodno se kasnije vratio sam pješke i odveo ih nekoliko kilometara dalje u šumu pored mezarja u mjestu Šićki Brod gdje ih je ostavio s nešto hrane i pića kazavši im da ga tu čekaju da bi nastavili put.

Nakon dvije noći provedene u šumi, shvatili su da se S. P. neće vratiti po njih te su se sami uputili pješke ka općini Srebrenik gdje ih je sinoć otkrila tamošnja policija te predala inspektorima za strance Terenskog centra Tuzla.

Ovoj grupi stranih državljana izrečena je mjera protjerivanja iz naše zemlje sa zabranom ponovnog ulaska u naredne tri godine. Do utvrđivanja njihovog identiteta i stvaranja uvjeta za udaljenje s teritorije BiH bit će pod nadzorom u Imigracionom centru, navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Posted by on 2013-06-28. Filed under Doboj, Istočno Sarajevo, Lukavac, Srebrenik, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login