U takmičarskom programu Lut festa 11 pozorišta iz BiH i inozemstva

Lut festMeđunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest objavio je rezultate konkursa za takmičarski program 18. festivala, koji će biti održan od 15. do 19. maja u Istočnom Sarajevu.

Selektor Lut festa Vitomir Mitrić ističe da su u takmičarski i prateći program Festivala izabrane predstave koje stilskim izvođenjem i porukom publici pružaju iluziju stvarnosti i predstave koje ističu samostalnost u stvaranju nezavisnog lutkarskog svijeta mašte i imaginacije.

U takmičarskom programu Festivala sudjelovat će 11 pozorišta iz BiH, Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta. Ove godine publici će se prvi put predstaviti Nevid teatar Banja Luka predstavom “Pustolovine Boleta Komete”, autorski projekt Marka Dukića. Iz Mostara dolazi Pozorište lutaka Mostar s predstavom “Princ iz moje ulice” Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu “Bajka o sreći” Izabele Degorske.

Iz Srbije će se ove godine predstaviti Pozorište lutaka “Pinokio” Beograd predstavom “Aladinova čarobna lampa” reditelja Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš predstavom “Olovni vojnik i balerina” reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica predstavom “Ivica i Marica” reditelja Todora Valova i Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin predstavom “Zvezda lutalica” u režiji Irene Tot.

Tradicionalno iz Estonije će se publici predstaviti Pozorište “Tulevski” novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom “Crvenkapa” redateljice Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana izvest će predstavu “Luda šuma”, autorski projekt Ajde Roos i Petera Kusa.

Publici Festivala prvi put će se predstaviti čuvena lutkarka iz Njemačke Silvija Bart predstavom “Ljubav za tri narandže”, čiju i režiju potpisuje te Lutkarsko pozorište Kairo iz Egipta predstavom “Arzak” Abdeltfa Mostfa.

U pratećem programu Festivala bit će igrane predstave “Ptice bez granica”, autorski projekt Ivane Radić i Bojana Beribake s kojim će se predstaviti “Otvoreni teatar” iz Mostara i predstava “Jaje” Dječijeg pozorišta RS Banja Luka po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević.

U pratećem programu pod nazivom “Laboratorija lutkarstva”, osim predstava, publika i sudionici moći će uživati i u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskom čitanju nagrađenog lutkarskog teksta.

Konkurs pod nazivom “Lutka, lutak, oblutak” za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu, Festival je objavio povodom 18. rođendana radi afirmacije umjetničkog stvaralaštva za djecu da bi potakli mlade autore da stvaraju u oblasti lutkarstva, ali i one već afirmirane dramske i pozorišne pisce da dio svog književnog opusa posvete lutkarskoj umjetnosti i najmlađima.

Pobjednik tog konkursa je tekst “Kraljica Lutka” Ismeta Bekrića iz Banje Luke koji trenutno živi u Slovenskoj Bistrici, a nagrađeni autorski tekst imat će i premijerno izvođenje u vidu scenskog čitanja teksta s lutkama, ali i publikaciju u okviru monografije povodom 20. Lut festa.

Tročlani žiri u obrazloženju navodi da je pisac prilikom pisanja tog teksta prvenstveno mislio na publiku koju dobro poznaje, a to su djeca kojoj je to djelo i namijenjeno.

– Taj tekst je dobra osnova za zanimljivu i maštovitu lutkarsku predstavu. Sadržaj i motivi tog djela u sebi nose elemente književne vrste, koji će omogućiti postizanje najsavršenijeg umjetničkog izraza kroz pripovijedanje i teatar sjenki. Važno je i potrebno voditi računa da se vaspitni i obrazovni cilj teksta zadrži i u predstavi da bi razvio etičke i estetske osjećaje kod gledaoca – navodi žiri.

Organizator Forum teatar ističe da je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” postao prava umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta, koja je za osamnaest godina trajanja doprinijela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

– Čari i magija Festivala dugo se pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizualna umjetnost čiji čarobni doživljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvijesti za cijeli život – poručuje organizator.

Posted by on 2017-03-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login