Udruženje banja u BiH u promociji zdravstvenog turizma

FojnicaU okviru projekta “Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u prekograničnome području Bosna i Hercegovina- Srbija (Cross spa)” oformljeno je Udruženje banja u BiH kojem je od 13 banja u BiH pristupilo pet.

Jedna od osnivača Udruženja i članica Upravnog odbora Udruženja banja u BiH specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Šahzija Mrkonja iz Termi Ilidža, koje su dio ovog udruženja, u razgovoru za Agenciju FENA naglašava da je cilj stvaranja Udruženja promocija zdravstvenog turizma i lječilišne medicine i međusobno uvezivanje sa sličnim udruženjima regiona i Evrope.

Pojasnila je da kada bi Udruženje pristupilo Balkan-spa asocijaciji te Evropskoj i Svjetskoj Spa asocijaciji mogli bismo organizirati zajednički pristup fondovima i izvorima finansiranja jer se sve zasniva na zajedničkom i timskom radu uz poštivanje tržišnih zakona.

“Mi smo neprofitna organizacija, ali izuzetno je važno raditi na udruživanju banja s namjerom njihove promocije sada kada je zdravstveni turizam dobio na značaju. Iako je povećan broj spa centara, lječilišna medicina koja koristi prirodne ljekovite faktore ima izuzetan značaj”, smatra Mrkonja.

Istakla je da je rad na formiranju ovog udruženja trajao više od tri mjeseca kada je trebalo uraditi statut, a tada je postojala i spremnost banja iz Republike Srpske da pristupe Udruženju jer da bi se postao dio svjetskih organizacija potrebno je imati državni legitimitet.

Međutim, zbog činjenica da je samo pet banja dio Udruženja, ono se i zove Udruženje banja u BiH, no poziv za sve banje postoji, a svaka banja imat će svog predstavnika u Upravnom odboru.

“Problem je u tome što veliki broj lječilišta u BiH ne rade dovoljno dobro i stoga ne mogu poslovati pozitivno, a pri tome nedostaje investicija, ali se nadam da će se to vrlo brzo promijeniti jer su to najatraktivnija mjesta za ulaganja. Očekujem da će doći do procvata banjske medicine i uopće liječilišnog turizma”, dodala je Mrkonja.

Izrazila je nadu da će i ostale banje naći svoj interes posebno jer je putem projekta Cross-spa uspostavljena veza s Balkan-spa asocijacijom te će se nastojati ovo udruženje priključiti toj asocijaciji da bi se pružila mogućnost za razmjenu iskustva, ali i gostiju u cijelom regionu Balkana.

Mrkonja je istaknula važnost uspostavljanja saradnje da bi banje razvijale nove programe zdravstvenog turizma kao što je borba protiv bolesti metabolizma, jer banje iz regiona i Evrope mogu prenijeti svoja saznanja i programe u takvim slučajevima.

Udruženju su pristupile banje iz Bihaća, Gradačca, Olova, Fojnice i banja Terme Ilidža.

Posted by on 2014-11-18. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login