UEFA: Pokrenut postupak protiv fudbalskih saveza Srbije i Albanije

UEFAEvropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da je pokrenut postupak protiv fudbalskih saveza Srbije i Albanije zbog  tuče igrača na utakmici u Beogradu u kvalfikacijama za Evropsko prvenstvo.

Portparol UEFA-e Pedro Pinto rekao je da Srbi i Albanci imaju rok do sljedeće srijede da se izjasne povodom dešavanja na stadionu, a konačna odluka biće donesana dan kasnije.

Tuča fudbalera dva tima dogodila se u trenutku kada je igrač Srbije Stefan Mitrović skinuo sa drona zastavu takozvane Velike Albanije, poslije čega su gostujući igrači ušli u sukob sa njim.

Predsjednik UEFA-e Mišel Platini izjavio je ranije danas da mu je žao što su se dogodili incidenti u Beogradu, kao i da politiku ne treba miješati u sport.Incidente na stadionu Fudbalskog kluba “Partizan” osudio je i predsjednik Svjetske fudbalske unije (FIFA) Jozef Sep Blater, istakavši da fudbal nije mjesto za političke poruke.

Nije poznato zašto UEFA prilikom žrebanja za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine nije donijela odluku da selekacije Srbije i Albanije ne budu u istoj grupi, kao što je to učinjeno u slučaju Španije i Gibraltara zbog višedecenijskih sukoba oko teritorije, te ranije u slučaju Jermenije i Azrbejdžana.

Prema Pravilniku UEFA postoje četiri opcije za rješenje incidenta, koji se dogodio na sinoćnoj utakmici na stadionu Fudbalskog kluba “Partizan”.

Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0.Druga opcija je da se trijumf za “zelenim stolom” pripiše gostima u slučaju da se utvrdi da je Srbija, kao domaćin odgovorna za incidente.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen sa ili bez publike, a četvrta opcija je da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

UEFA također može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu “Partizana”.

 

Blatter: Žestoko osuđujem ono što se dogodilo u Beogradu
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter osudio je incidente u Beogradu na utakmici selekcija Srbije i Albanije, istakavši da nogomet nije mjesto za političke poruke, prenosi 92.

Susret Srbije i Albanije u kvalifikacijama za EURO 2016. prekinut je u utorak uvečer krajem poluvremena nakon nereda i tuče na terenu što je uslijedilo kada se iznad terena pojavio ‘dron’ sa zastavom “velike Albanije”.

– Nogomet nikad ne smije da se koristi za političke poruke. Žestoko osuđujem ono što se dogodilo u Beogradu –  napisano je na zvaničnom Twitter profilu predsjednika FIFA-e.

Konačnu odluku o preknutom susretu donijet će Disciplinska komisija UEFA-e.

Posted by on 2014-10-16. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login