Ukinuta željeznička linija Ploče – Sarajevo

željeznice, BiHNakon 128 godina, voz na relaciji Ploče – Sarajevo više neće saobraćati. Kako javlja Slobodna Dalmacija iz Hrvatske, sa pločanskog željezničkog kolodvora otišao je posljednji brzi voz, a od sada će do Metkovića i natrag saobraćati samo lokalni vozovi.

Tako su se obistinile strepnje željezničara i prekinuta je tradicija duga decenijama, pa Ploče i Metković više nisu željeznicom povezani s BiH.

Otvorena mogućnost za ljeto

– Na taj način se Dubrovačko-neretvanska županija, inače najizoliranija, stavlja u još veću izolaciju. U putničkom prevozu stalno ističu da se ne mogu dogovoriti sa Željeznicama iz BiH, ali iz pouzdanih izvora znam da to nije istina i da problem nije u bh. strani. Ne stoji ni argument o nedostatku lokomotiva i vagona, neka nam vrate oduzete tri lokomotive i elektromotorni voz, koji je tokom Domovinskog rata preko Rijeke transportiran za Zagreb, gdje i danas vozi, rekao je Mario Cigić iz Sindikata strojovođa Hrvatske za Slobodnu Dalmaciju.

Kako saznajemo iz Željeznica FBiH, Željeznice iz susjedne Hrvatske tražile su enormnu cijenu za ovu liniju.

– Trudili smo se da zadržimo ovu liniju, ali, nažalost, nismo uspjeli i odluka je već donesena, napominju iz Željeznica FBiH te ističu da je linija samo privremeno obustavljena, ali da će u ljetnom periodu, kada bude veća koncentracija putnika, tražiti da se ona ponovo uspostavi.

Kolodvor u Metkoviću izgubit će i status graničnog prelaza, a iz tog grada se nakon 128 godina ne može željeznicom prema Mostaru i Sarajevu.

Dvadeset kilometara do Ploča

– Sada brzi voz ide iz Zagreba preko Sarajeva i zaustavlja se u Čapljini. Teško je opisati ogorčenost željezničara što ne produžava do desetak kilometara udaljenog Metkovića i još dvadesetak kilometara do Ploča, dodaju iz Željeznica FBiH.

Dodatno ogorčenje izazvala je i činjenica da je Putnički prijevoz Hrvatskih željeznica, kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, u prednacrtu voznog reda prije mjesec predvidio oba voza (Ploče – Sarajevo i obratno) s ucrtanim trasama. Pretpostavka je da je to učinjeno kako bi se spriječio pritisak javnosti, koji je prošle godine spasio ovu liniju.

Ipak, linija je ugašena uprkos rekonstruiranoj pruzi od Ploča do Metkovića, koja omogućava vožnju od 110 kilometara na sat.

Posted by on 2013-12-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login