Ukrajina donosi nove zakone protiv korupcije

korupcija

korupcija

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak, u prvom čitanju, pet zakona za jačanje borbe protiv korupcije, endemske u ovoj bivšoj sovjetskoj republici, a pod pritiskom zapadnih zemalja.

Borba protiv korupcije je “ključni” uvjet da Ukrajina, koja se suočava s teškom ekonomskom krizom i sukobima s proruskim pobunjenicima, može dobiti financijsku pomoć Zapada, naglasio je premijer Arsenij Jacenjuk i pozvao poslanike da podrže ove zakone.

“Niko ne daje novac korumpiranim zemljama, a investitori ne dolaze u korumpiranu zemlju”, kazao je on.

Nacrti zakona, koji će se u posljednjem čitanju razmatrati 14. oktobra, predvidjeli su da se kontrolira način života ukrajinskih visokih državnih zvaničnika i da ih se primora da prijave ne samo svoja primanja nego i troškove i imovinu, saopćila je vlada.

Jedna nezavisna struktura će biti formirana da istražuje korupciju među visokom zvaničnicima.

Ostali nacrti zakona su predvidjeli također objavljivanje informacija o nekretninama svih Ukrajinaca, među kojim su i lideri zemlje, i informacije o vlasnicima preduzeća.

Ukrajina je na 144. mjestu u svijetu prema indeksu korupcije nevladine organizacije Transparency International.

 

Posted by on 2014-10-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login