UN: Kina najavila smanjenje emisije ugljenika do 2020.

Kina, zagađenjeKina je prvi put obećala da će  smanjiti emisije ugljenika do 2020. godine, na  samitu o klimatskim promjenama UN u Njujorku.

Potpredsjednik Vlade Kine Žang Gaoli rekao je da će kineska emisija ugljenika, najveća na svijetu, uskoro dostići vrhunac.

On je dodao da će Kina pokušati da zaustavi dalje emisije.

“Kao odgovorna velika zemlja Kina će uložiti dodatne napore u vezi sa klimatskim promjenama i preuzeti međunarodnu odgovornost u skladu sa svojim nacionalnim uslovima i kapacitetima”, rekao je Žang.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da se klimatske promjene događaju brže nego što se ulaži napori u njihovo ublažavanje, dodajući da SAD i Kina imaju odgovornost da predvode druge zemlje u tim naporima.

Cilj samita, kome je domaćin bio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, je da ohrabri 120 zemalja članica da potpišu sveobuhvatan sporazum o klimatskim promjenama u Parizu naredne godine.

Zatvarajući samit,  Ban je rekao da nikada do sada nije vidio toliko mnogo lidera okupljenih s ciljem preuzimanja mjera protiv klimatskih promjena.

Posted by on 2014-09-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login