UN: U Južnom Sudanu gladuje 250 hiljada djece

Afrika, Somalija, gladOko 250.000 djece gladuje u Južnom Sudanu, zemlji u kojoj se ne nazire kraj rata koji traje 18 mjeseci, upozorio je protjerani predsjednik Odbora Ujedinjenih naroda za pomoć Tobi Lanzer.

U polovini zemlje jedno od troje djece je akutno neuhranjeno, a 250.000 djece gladuje, navodi Lanzer u izvještaju kojim apeluje na donore da daju doprinos kako bi se skupila pomoć u iznosu od 1,63 milijarde dolara.

“Prije šest mjeseci smo mislili da su nasilje i patnja dostigli vrhunac i da je mir na vidiku, ali smo pogriješili”, rekao je Lanzer, koji je protjeran iz zemlje nakon što je ranije ovog mjeseca upozorio na ekonomsku krizu.

Lanzer, koji je zamjenik specijalnog predstavnika Misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu, kaže da je politička beskompromisnost dovela do toga da se mir čini još daljim, a rat se nastavlja i vodi u ekonomski kolaps, prenosi AFP.

Građanski rat je počeo u decembru 2013. godine. Predsjednik Salva Kir optužio je svog bivšeg zamjenika Rieka Mačara da planira državni udar, te je pokrenuo niz osvetničkih ubistava, što je dodatno podijelilo tu siromašnu zemlju po etničkim linijama.

Rat odlikuju i etnički masakri, silovanja i korištenje djece kao vojnika.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, pomoć je potrebna za dvije trećine stanovnika zemlje od 12 miliona ljudi. Sa ozbiljnim nedostatkom hrane, suočeno je 4,5 miliona ljudi.

Posted by on 2015-06-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login