UNESCO bira nove tradicije za kulturnu baštinu čovječanstva

UNESCO

UNESCO

Od kulture kafića u Buenos Airesu do rituala prizivanja kiše u Iranu, preko pripremanja armenskog hljeba, UNESCO treba da izabere iduće sedmice nove tradicije kako bi ih upisao u kulturnu baštinu čovječanstva.

Zvaničnica međunarodne organizacije Cecile Duvelle pozvala je u utorak države članice da se mobiliziraju kako bi spasile tradicije svojih zajednica kojima prijeti nestanak, naglasivši da nematerijalna baština, za razliku od spomenika, “ne može biti obnovljena kad je jednom mrtva”.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) razmotrit će listu živih kulturnih praksi, različitih koliko su to turska umjetnost mramoriranog papira, udaranje u ritialne bubnjeve u Španiji, tradicija dimne saune u Estoniji i reprezentativne muzike i plesovi gvadalupanskog identiteta.

Od 2001. godine, UNESCO uspostavlja listu ovih tradicija, kojima ponekad prijeti propadanje ili nestanak i koja se razlikuje od liste prirodnih i kulturnih mjesta.

Međuvladin komitet za spašavanje nematerijalne kulturne baštine, koji se sastaje od 24. do 28. novembra u sjedištu organizacije u Parizu, ispitat će kandidature.

Prihvaćene kandidature omogućavaju državama da pokrenu saradnju i neophodnu međunarodnu pomoć za spašavanje ove baštine u opasnosti.

“Ove godine će biti izabrane samo tri kandidature, ostale će biti odbačene zbog nedostataka u pismenim materijalima kandidature”, izjavila je Cecile Duvelle.

 

Posted by on 2014-11-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login