UNHCR upozorava na opasno novo doba raseljavanja u svijetu

UNHCRIzvještaj koji je objavio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) ukazuje na to da je raseljavanje stanovništva usljed ratova, sukoba i progona u svijetu dostiglo najvišu zabilježenu razinu, te da broj raseljenih ubrzano raste.

Novi godišnji izvještaj UNHCR-a “Globalni trendovi” pokazuje nagli porast broja osoba primoranih da napuštaju svoje domove, 59,5 miliona osoba prisilno raseljenih na kraju 2014. godine, u usporedbi sa 51,2 miliona prethodne godine i 37,5 miliona prije 10 godina.

Porast broja raseljenih zabilježen od 2013. godine, najveći je ikad zabilježen u toku jedne godine. Glavni porast dogodio se od izbijanja rata u Siriji početkom 2011. godine. Sirija je tako postala najveći pokretač raseljavanja u svijetu.

Svakog dana, tokom 2014. godine, 42.500 osobe postajale su izbjeglicama, tražiteljima azila ili interno raseljenim, što predstavlja četvorostruki porast u periodu od samo četiri godine. Svaka 122. osoba na svijetu danas je izbjeglica, interno raseljena ili osoba koja traži azil.

– Svjedoci smo promjene obrazaca, nekontroliranog ulaska u doba kada razmjere globalne raseljenosti kao i neophodna reakcija sada jasno bacaju u sjenu sve što je viđeno ikada ranije – rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice António Guterres.

Izvještaj UNHCR-a pokazuje da je broj izbjeglica i interno raseljenih u porastu iz regije u regiju. U proteklih pet godina, izbilo je ili se ponovo razbuktalo najmanje 15 sukoba, osam u Africi, tri na Bliskom Istoku jedan u Europi i tri u Aziji.

U svijetu živi 19,5 miliona izbjeglica, 38,2 miliona interno raseljenih osoba i 1,8 miliona osoba koje čekaju na rješenja podnešenih zahtjeva za azil. Alarmantan je podatak da polovicu izbjeglica u svijetu čine djeca.

– Uslijed ogromnog nedostatka sredstava i velikih nedostataka u globalnom režimu zaštite žrtava rata, ljudi kojima su potrebni suosjećanje, pomoć i utočište bivaju napušteni – istakao je Guterres.

Sirija je zemlja sa najvećim brojem interno raseljenih osoba, 7,6 miliona, i izbjeglica, 3,88 miliona krajem 2014. Afganistan, 2,59 miliona, i Somalija, 1,1 milion, su slijedeći najveći “izvori” izbjeglica u svijetu.

Čak i pored tako naglog porasta brojeva, i dalje se manji broj izbjeglica u svijetu nalazi u bogatijim zemljama, a veći u manje bogatim. Devet od 10 izbjeglica, što čini 86 posto, nalazilo se u regijama i zemljama koje se smatraju ekonomski slabije razvijenima.

U EU, najveći broj zahtjeva za azil podnesen je u Njemačkoj i Švedskoj. Ukupno, broj prisilno raseljenih u Evropi iznosio je 6,7 miliona krajem godine, u usporedbi sa 4,4 miliona na kraju 2013. godine, a sa najvećim udjelom izbjeglica iz Sirije u Turskoj i Ukrajine u Ruskoj Federaciji.

Porast broja prisilno raseljenih osoba zabilježen je i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Broj izbjeglica iz Kolumbije smanjen je za 36.300 na 360.300 tokom godine, mada uglavnom zahvaljujući reviziji broja izbjeglica u Venecueli.
Ipak, u Kolumbiji i dalje živi jedna od najbrojnijih populacija raseljenih osoba na svijetu – 6 miliona ljudi, uz 137.000 novoraseljenih Kolumbijaca tokom godine.

Uz sve veći broj onih koji bježe od nasilja bandi i drugih oblika progona u Centralnoj Americi, u SAD-u podneseno je 36.800 više zahtjeva za azil nego tokom 2013.godine, što predstavlja porast od 44 posto, saopćeno je iz UNHCR-a.

Posted by on 2015-06-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login