Unska regata počinje 29. jula

Unska regata

Unska regata

Otkako je organizovana prva Unska regata davne 1964. godine, pa sve do danas, organizatori se nisu toliko često mijenjali kao posljednjih godina, a nikad ni održavanje regate nije toliko bilo zapostavljeno, te su joj nedostajali opipljivi rezultati i generalni uspjeh. Imenovanjem Mulića, odnosno zaduživanjem javnog preduzeća Nacionalni park Una za organizatora regate, očekuje se povratak stare slave regate, kada su je organizovali sportski klubovi u neka sretnija vremena. U Nacionalnom parku, ipak, imaju više uspjeha sa dovođenjem turista, nego što je to slučaj sa ranijim organizatorima.

Ovogodišnja Regata se vozi od Martinbroda do Bosanske Krupe. Okupljanje je u utorak, 29. jula, u Piknik-centru u Martinbrodu. Prva etapa se vozi u srijedu, 30. jula, na relaciji Martinbrod – Kulen-Vakuf – Štrbački buk  (odmor za ručak će biti organiziran u Kulen-Vakufu, a noćenje je u kampu na Štrbačkom buku). Druga etapa se vozi u četvrtak, 31. jula, na relaciji Štrbački buk – Ripač – Bihać (odmor za ručak je u Ripču, a noćenje u kampu u Bihaću). Treća i posljednja etapa se vozi u petak, 1. augusta, na relaciji Bihać – hotel Sedra – Bosanska Krupa (odmor za ručak je u hotelu Sedra, a završna manifestacija će se održati u Bosanskoj Krupi).

Besplatno mjesto

Plan je da se na ovogodišnju regatu pozove što veći broj novinara i medijskih kuća iz regiona kako bi, barem za ubuduće, imali što veći domet sa promocijom Unske regate. Također, učesnici ne plaćaju nikakve kotizacije, što bi trebalo doprinijeti njenoj masovnosti. Organizator će svim učesnicima osigurati besplatnu parcelu u kampovima. I što je najvažnije, NP Una će za prvih 400 učesnika koji se jave osigurati besplatno mjesto u rafting-čamcu, kojim će upravljati certificirani skiper.

Ovogodišnja regata već izgleda privlačnije nego ikad, a za većinu stvari pobrinut će se organizatori, tako da turisti nemaju o čemu brinuti i njihovo je samo da dođu i uživaju u neponovljivom doživljaju Une.

 

Posted by on 2014-07-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login