Upisne kvote na fakultete ne slijede tržište

obrazovanje, studentiHrvatski univerziteti se posljednjih godina susreću sa sve više kritika zbog velikih upisnih kvota na pojedinim fakultetima. U njima Vlada vidi jedan od razloga nezaposlenosti mladih i obrazovanih osoba u toj državi. Rektor Zagrebačkog sveučilišta, najvećeg univerziteta u Hrvatskoj, smatra da to nije problem jer svima treba omogućiti da upišu ono što žele.

Maturantice Opće gimnazije iz Žepče imaju do prvog mjeseca vremena za odluku na koji će se fakultet prijaviti. Na Smotru Zagrebačkog sveučilišta došle su kako bi suzile izbor.

“Neki ljudi otpočetka, od rođenja znaju šta će biti, ali to definitvno nije slučaj sa mnom. Možda prije dva mjeseca sam počela o pravnom fakultetu i bila sam na tome štandu. I studenti su dosta pričali, bili komunikativni i dosta dobro objasnili. Ja sam više ovako za tehničke fakultete, promet, informatika ali još nemam konačne odluke“, kaže Marija, maturantica Opće gimnazije u Žepči.

Ukupno 20 hiljada maturanata u dva dana posjetilo je Smotru Zagrebačkog sveučilišta. Odlična prilika da se informiraju o onome što fakulteti nude ali i koji su uvjeti potrebni za upis.

Neusklađenost sa tražištem rada

Stomatološki fakultet spada u kategoriju težih za upisati.

“Teško za upisati jer prima relativno malen broj ljudi, ali ne i nemoguće, treba se učiti i sve je moguće” , kaže Dina Ivanović, studentica Stomatološkog fakulteta.

Budući se studenti imaju prilike informirati i o potrebama pojedinih zanimanja na tržištu rada. Mnogi o tome razmišljaju uoči odabira fakulteta.

“Dosta razmišljam, ali opet, s druge strane, gledam ono što mi se sviđa i što volim”, kaže Darija, maturantica iz Splita.

U Hrvatskoj je upravo to problem. Jer upisne kvote ne ne slijede potrebe na tržištu rada. Tako je redovna pojava da zagrebački Ekonomski fakultet upisuje najviše studenata, ukupno 1.310 , iako su diplomirani ekonomisti trećina svih visokoobrazovanih nezaposlenih u Hrvatskoj.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta u tome ne vidi problem.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-11-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login