Uređenje i revitalizacija rijeke Misoče

 rijeka Misoča

rijeka Misoča

Članovi Udruženja ”Bistro!” iz Sarajeva od aprila 2013. godine korisnici su ribolovnog prava na ribolovnom području ”šest” – vodama na teritoriji općine Ilijaš, na period od deset godina, prema Javnom pozivu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Do tada zapuštene vode nisu posjećivali ribolovci, dvije godine poslije, kazali su Feni predstavnici Udruženja, jezero Starača spašeno je od propadanja i od lokalne deponije postaje poželjna i ribolovna i izletnička destinacija.

Sada imaju nove planove i projekte koje pokušavaju realizirati, a prvi je revitalizacija rijeke Misoče.

– U dogovoru članova Udruženja, odluka je pala da prvo pokušamo zaustaviti daljnju devastaciju jezera Starača, i da pokušamo na tu vodu vratiti ribolovce. U tome smo uspjeli. Ostalo je još mnogo posla, pogotovo na čišćenju samog dna jezera u kojem je još dosta kabastog otpada, i nadamo se da ćemo u ovoj godini uspjeti realizovati i taj plan. To bi bio drugi kapitalni projekat na jezeru, jer se čeka lijepo vrijeme da se krene sa izradom drvenog mola i platformi jednog takmičarskog sektora na jezeru, za šta smo dobili pomoć Federalnog ministarstva za kulturu i sport – rekao je predsjednik Udruženja Adnan Osmanagić.

Upravnik jezera Ferid Husejnović svakodnevno obilazi jezero i, po njegovim riječima, ribolovci su zadovoljni do sada urađenim, a jedina njihova želja je da se u jezeru popravi riblji fond.

– Veliki led prije tri godine je izazvao pomor ribe u jezeru kada su sve kapitalne ribe uginule. Mi smo u ovom periodu ubacili određenu količinu ribe, no zbog nedostatka sredstava, nismo u mogućnosti izvršiti poribljavanje većom količinom kapitalnih riba što bi dovelo i više ribolovaca. Nadam se da ćemo ove godine nastaviti istim tempom i urediti i stanje u vodi, kako smo to uradili oko vode – istakao je Husejnović.

Pored svih problema s kojima se susreću članovi Udruženja, njihov entuzijazam nije umanjen. Za ovu godinu, određeni broj članova će pokušati realizovati i projekat revitalizacije rijeke Misoče.

– Misoča je rijeka koja je zaštićena zakonom, ali je to ‘mrtvo slovo na papiru’. Iako je zabranjena izgradnja objekata, napasanje stoke, rad kamenoloma, sječa šume, sve to se dešava u prelijepom kanjonu. Nekontrolisan izlov i krivolov, te zagađenje koje je izazvalo veliki pomor ribe iz aprila 2011. godine su potpuno devastirali riblji fond. Posljednja stručno urađena kontrola stanja ihtiopopulacije je iz 2003. godine, a i tada je stanje bilo kritično. Kakvo je sada, pokazat će revizije te kontrole koja će biti urađena čim nam to dozvoli vodostaj, a istu će uraditi Centar za ihtiologiju i ribarstvo sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu – rekao je potpredsjednik Udruženja Senad Kapo.

Projekat revitalizacije rijeke su inicirali članovi Udruženja iz inostranstva koji su donirali i inicijalna sredstva za prvo poribljavanje Misoče.

Prije poribljavanja potrebno je uraditi niz radnji koje će osigurati očuvanje te ribe kao što su angažiranje ribočuvara, određivanje ribočuvara-volontera, angažiranje policijskih službenika kao podrške čuvanju ribljeg fonda, donošenja pravilnika i odluka, ali i malih uređenja vodotoka.

Plan im je da naprave i izdvojenu stazu na rijeci koja će biti smještena između dvije brane koje je izgradio ilijaški Vodostan.
Ukoliko uspiju provesti planirano do samog poribljavanja, taj dio bi bio poribljen i kapitalnom ribom, gdje bi važio sistem ”uhvati i pusti” i ribolov bi bio dozvoljen tehnikama muščarenja i varličarenja, ali bi pravila bila određena posebnim pravilnikom u svrhu zaštite ribe.

– U tom periodu priprema bili bi definisani pravilnici o načinu ribolova i na izdvojenoj stazi, i na otvorenom dijelu rijeke. Kako je Misoča salmonidna voda, sam način ribolova je propisan Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, a jedine korekcije bi bile u smanjenju broja dozvoljenih ulovljenih primjeraka, radi očuvanja i povećanja broja ihtiopopulacije – navode iz Udruženja ”Bistro!”.

Posted by on 2015-03-31. Filed under Ilijaš, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login