Utvrđena minimalna akciza za cigarete za 2015. godinu

cigareteUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donio je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2015. godinu po kojoj će od 1. janura iduće godine minimalna akciza na kutiju cigareta biti dvije KM.

Prema ovoj odluci, poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januar 2015. godine, obilježene akciznim markicama izdatim od 1.januara 2010. do 31.decembra 2014. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 10. januara 2015. godine.

Na osnovu ove odluke, od 1. januara 2015. godine akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize, odnosno 79.60 KM po kilogramu, saopćeno je nakon sjednice.

Upravni odbor UIO usvojio je ovu odluku u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH i evropskim direktivama koje se odnose na ovu oblast.

Na današnjoj sjednici UO UIO donio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2015. godinu, a oslobođeni plaćanja bit će rudnici i željeznička preduzeća, koja koriste ovo gorivo u proizvodnji, a za koje su saglasnost dale entitetske vlade.

Također, data je i saglasnost za izradu idejnog projekta izgradnje graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, a na osnovu pokretanja inicijative za sklapanje međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o otvaranju novog graničnog prijelaza.

Izrada idejnog projekta neće proizvesti finansijske troškove u budžetu institucija BiH jer će ga raditi institut u Beogradu.

Posted by on 2014-09-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login