Vanredno stanje na granicama Makedonije zbog izbjeglica

Makedonija, izbjeglice

Makedonija, izbjeglice

Makedonija je proglasila krizno stanje na sjevernim i južnim granicama, u regijama Đevđelija i Kumanovo, zbog sve većeg broja izbjeglica koje svakodnevno stižu u tu zemlju.

Potvrdio je to glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski. Time se otvara put da se policiji na granicama pridruži i vojska.

Kako javljaju makedonski mediji, na grčkom teritoriju zaglavljena su dva teretna i jedan putnički voz.

Kotevski je ranije rekao da na grčko-makedonskoj granici nije bilo nikakve kontrole s grčke strane te da je službena Atena organizirano transportirala izbjeglice ka Makedoniji. Makedonska policija, kako je rekao, nema neograničene resurse i kapacitete.

Zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracijskog koridora, bilo je procijenjeno da je potrebna dodatna i efikasnija kontrola graničnog pojasa gdje su registrirani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

Prema odluci Vlade, bit će formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba pripremiti akcijski plan i realizirati predviđene aktivnosti.

Dosad su granice bile priličito porozne zbog čega je Makedonija bila glavna tranzitna ruta izbjeglica prema europskom zapadu.

Posted by on 2015-08-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login