Večer indijskog plesa “Bhangra” održana u Mostaru

BhangraU izvedbi članova kulturnog društva iz Indije Punjab Cultural Society je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana večer tradicionalnog indijskog plesa Bhangra.

U izjavi za medije ambasador Indije Rahul Chhabra je kazao kako je riječ o tradicionalnom obliku plesa koji potječe iz sjeverne indijske države Punjab. Po njegovim riječima riječ je o vrlo živahnom plesu, jednom od najpopularnijih narodnih plesova u Indiji. Izvodi se najčešće u proljeće.

“Specifični pokreti Bhangre odražavaju običaj u kojem se zemlja obrađivala uz pratnju zvuka bubnja, kao dio svečanosti praznika žetve”, kazao je ambasador Chhabra te je dodao kako je ples za indijski narod jako važan i kako se žitelji Indije trude da zaštite ples kao svoje kulturno blago.

Večer tradicionalnog indijskog plesa organizirana je kako bi se građani Mostara pobliže upoznali s Indijom s njenom tradicijom i kulturom.

Danas Bhangra preživljava u različitim oblicima i stilovima diljem svijeta. Posljednjih trideset godina uživa popularnost kako u tradicionalnom obliku tako i kao spoj sa žanrovima poput hip-hopa, housea i reggaea.

 

Posted by on 2015-11-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login