Večeras u BKC-u koncert “Diva”

Gabi Novak, Radojka Šverko,  Tereza KesovijaNa Međunarodni dan žena, 8. mart,  u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu  nastupa grupa “Dive” koju čine Gabi Novak, Radojka Šverko i Tereza Kesovija.

Turneja “Diva” započela je 13. oktobra 2011. godine koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a nastavljena je tokom  2012. godine u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Opatiji i Klovićevim dvorima u Zagrebu.

U sklopu turneje, Tereza, Gabi i Radojka nastupile su u odabranim prostorima, pozorištima i koncertnim dvoranama, a do sada je njihove koncerte posjetilo više od 12.000 ljudi.

Praćene glazbenim sastavom pod ravnanjem Ante Gele, u dva sata programa, “Dive” izvode najveće hitove iz svojih iznimno bogatih programa.

Njihov sofisticiran program, uz vrhunsku produkciju, čini ovu turneju izuzetnim muzičkim i kulturnim događajem.

Projekt “Dive” premijerno je predstavljanje imao 10. jula 2010. godine na Stradunu u sklopu otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara.

Tereza Kesovija, dobitnica Porina za životno djelo, jedina hrvatska izvođačica koja je čak četiri puta rasprodala koncerte u jednoj od najljepših dvorana na svijetu – pariškoj Olympiji, umjetnica je kojoj se cijeli svijet divi.

Među najsretnije trenutke u životu ubraja čestitke velikog Charlija Chaplina za posebnu interpretaciju skladbe This is My Song iz filma Kontesa iz Hong Konga za koji je napisao glazbu.

Gabi Novak je prva dama hrvatskog šlagera, velika muza i supruga Arsena Dedića. Otkako je krajem pedesetih u Zagrebu sudjelovala na jam sessionu s Louisom Armstrongom i pjevala s Kvartetom Boška Petrovića, do nastupa na jazz festivalima na Bledu i suradnji s Herbom Gellerom, Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Garyjem Burtonom, Zagrebačkim Jazz Kvartetom i B.P. Conventionom, Gabi Novak uvijek je podsjećala kako je njezin vokalni stil deriviran iz popularnog jazza na tragu Doris Day, Peggy Lee i Helen Merrill.

Također je dobitnica nekoliko Porina, uključujući Porina za životno djelo.

Radojka Šverko, hrvatska pjevačka diva poznata je po raskošnom volumenu glasa, njegovoj boji i zapaženim nastupima na brojnim festivalskim nastupima u Hrvatskoj (Splitski festival, Zagrebfest, Melodije Istre i Kvarnera, Vaš šlager sezone) i u inozemstvu.

Na festivalu u Rio de Janeiru 1971. za izvedbu pjesme “Svijet je moj” kompozitora Alfija Kabilja dobiva priznanje The Most Outstanding Performance, čime postaje prva umjetnica koja je ovo priznanje dobila nakon glasovite Janis Joplin.

Njezin bogat opus je vrlo raznovrsan, te se sastoji od zabavne glazbe, šlagera, jazza, mjuzikala i filmske glazbe, te sakralne glazbe. Dobitnica je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu 1994. godine.

Posted by on 2013-03-08. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login