Većina samohranih roditelja u BiH živi na ivici egzistencije

samohrani roditeljNekoliko udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH potpisali su u Banja Luci Memorandum o osnivanju prve Mreže udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH, s ciljem stvaranja pozitivnog pravnog i društvenog okruženja za ovu populaciju.

Memorandum su potpisala udruženja samohranih roditelja “Ponos” iz Banja Luke i “Velika porodica” iz Sarajeva, Udruženje jednoroditeljskih porodica “Iskra” sa Pala i Udruženje samohranih i razdvojenih roditelja “Norne” iz Tuzle.

Predsjednik Udruženja samohranih roditelja “Ponos” iz Banje Luke Dijana Miljatović istakla je da većina samohranih roditelja živi na ivici egzistencije.

“Problem je i poštivanje postojećih zakona i izbjegavanje plaćanja alimentacije, nedostatak beneficija, nemogućnost samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica da riješe svoje probleme”, rekla je Miljatović novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njenim riječima, ne postoje zvanični podaci koliko je samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH, ali se zna da se svake godine razvede 1.400 brakova, što znači da svake godine 1.000 novih porodica ima problem šta i kako dalje.

“Nezaposleno je 70 posto članova `Ponosa`, samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica na području Banja Luke, a svake godine se razvede 300 brakova”, navela je Miljatović, prenosi Srna.

Ona je istakla da, prema najnovijoj statistici, devet posto od ukupnog broja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica čine očevi.

Miljatovićeva je pojasnila da Mreža nastaje iz dugogodišnjih nastojanja udruženja, jednoroditeljskih porodica, samohranih i razdvojenih roditelja, da kreiraju bolje društveno i pravno okruženje za ovu populaciju.

“Mreža će aplicirati prema donatorima i relevantnim predstavnicima vlasti kako bismo rješavali naše probleme”, naglasila je Miljatovićeva.

Ona je rekla da je cilj Mreže razmjena informacija, koordinacija na nivou BiH, te stvaranje sistema pomoći članovima udruženja.

Posted by on 2014-03-03. Filed under Banja Luka, Pale, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login