Venecuela vraća 211 tona zlata iz evropskih banaka

Hugo Chavez

Hugo Chavez

Vlada predsjednika Venecuele Huga Chaveza otpočela je repatrijaciju venecuelanskih rezervi zlata iz evropskih banaka, a prva pošiljka je već pristigla avionom iz Pariza.

“Zlato se vraća tamo gdje je oduvijek i trebalo da bude: u trezore Centralne banke Venecuele”, rekao je Chavez.

On je dodao da je riječ o aktu suvereniteta koji će zaštititi rezerve Venecuele od ekonomskih globalnih turbulencija, dok kritičari kažu da je ovaj potez predsjednika “nepotreban i skup”, javlja BBC.

Predsjednik centralne banke te južnoameričke zemlje Nelson Merentes je izjavio da je zlato vraćeno iz nekoliko evropskih zemalja, ali nije precizirao iz kojih i koliki je obim te prve partije. On također nije rekao do kada će biti prevezene sve zlatne poluge.

Merentes je ukazao da se zlato nalazilo u inostranstvu od pred kraj 80-ih godina prošlog vijeka kao garancija za zajmove koje je prethodna vlada uzela od Međunarodnog monetarnog fonda.

To zlato, vraćeno u Venecuelu, biće sada “garancija” za zemlju, rekao je Merentes.

Očekuje se da će ukupno biti vraćeno više od 160 tona zlata u vrijednosti od 11 milijardi dolara.

Izvor u vladi te zemlje koji je učestvovao u prevozu prve partije rekao je za agenciju Reuters da će zlato u polugama biti transportovano u Venecuelu avionskim letovima do kraja godine i da ukupna cijena te operacije neće premašiti devet miliona dolara.

Poluge iz prve partije su istovarene na aerodromu u Karakasu uz vojno obezbjeđenje i upućene u trezor centralne banke. Kolonu su duž puta pozdravili građani Karakasa, slaveći povraćaj zlata u domovinu i skandirajući predsjedniku Chavezu.

Predsjednik Chavez je u avgustu izjavio da namjerava da vrati u zemlju više od 211 tona zlatnih rezervi koje se čuvaju u inostranim bankama. On je takođe ukazao da Venecuela planira da smjesti svoje devizne rezerve u “prijateljske” zemlje, kao što su Brazil, Kina i Rusija.

Prevođenje deviznih rezervi iz Evrope i SAD u te zemlje doprinijet će “ozdravljenju” resursa Venecuele “pred sve bližom svjetskom kapitalističkom krizom”, smatra Chavez.

Venecuela je na dan 8. augusta 2011. raspolagala sa 365 tona rezervi zlata u vrijednosti 18,349 milijardi dolara (od čega se u inostranstvu nalazilo 57,78 posto).

Operativne devizne rezerve zemlje su tada dostizale 6,285 milijardi dolara, od kojih se 59,17 posto nalazilo u švicarskim bankama, 17,9 posto u britanskim, 11,31 posto u bankama SAD i 6,48 posto u francuskim.

Posted by on 2011-11-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login