Vidaković i Karić-Hadžiahmetović nagrađeni na Graphisovom konkursu

Saša Vidaković i Dalida KarićČlanovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) Saša Vidaković i Dalida Karić-Hadžiahmetović osvojili su nagrade na prestižnom Graphisovom konkursu.

Vidaković je osvojio nagradu Graphis Gold Social&Political Protest Poster, a Dalida Karić-Hadžiahmetović nagradu Graphis Silver Social&Political Protest Poster u Njujorku.

Graphis je osnovan 1944. u Cirihu, a preselio je sjedište u Njujork 1986.

Svake godine Graphis poziva vodeće stručnjake u oblasti fotografije, ilustracije i grafičkog dizajna da se prijave na konkurs.

Između hiljada prijavljenih, svake godine Graphis žiri odabire najsnažnije radove u pojedinačnoj kategoriji.

Odabrani dizajneri su objavljeni u tvrdoukoričenom godišnjaku i dobivaju Graphis Platinum, Gold i Silver nagrade. Graphis okuplja i dodjeljuje nagrade dizajnerima u vrhuncu svoje struke i karijere.

Pobjednici su nagrađeni statuama kreiranim od njujorške agencije Society Awards.

“Osim ove nagrade, Graphis me je nagradio i s Platinum za Plakat 2010, 3x Zlato za plakate 2012, Zlato za Plakat 2013, 3x Zlato za Dizajn 2012, 5x Srebro za Dizajn 2014, 3x Srebro za Plakat 2014, Zlato za Identitet. Ima još drugih međunarodnih i domaćih nagrada”, navodi Vidaković.

Saša Vidaković rođen je u Sarajevu, završio  je ALU Sarajevo 1991., a živi i radi u Londonu gdje vodi svoj studio SVIDesign.

Dalida Karić-Hadžiahmetović o nagrađenom plakatu kaže da je plakat WOMAN IS NOT AN OBJECT nastao 2012. za internacionalni konkurs “Poster for Tomorrow” u Parizu čija je tema te godine bila “Gender Equality Now!”.

“Plakat je osvojio nagradu Top Ten of Poster for Tomorrow i od tada je višestruko nagrađivan. Plakat skreće pažnju na problem neravnopravnog položaja žena koji je prisutan i u savremenom društvu”, dodala je.

Dalida Karić-Hadžiahmetović je vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek Grafički dizajn.

Imala je 15 samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim festivalima i izložbama diljem svijeta.

 

Posted by on 2015-04-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login