Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva da zločini nad novinarima budu kažnjeni

UN, SudanVijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija  jednoglasno je zatražilo u srijedu da se prestane s nekažnjavanjem zločina nad novinarima, rezolucija koju je jedna organizacija za odbranu štampe ocijenila historijskom.

Rezolucija izražava “duboku zabrinutost zbog prijetnji za sigurnost novinara” od ekstremista kao što je grupa Islamska država.

U rezoluciji “se pozivaju zemlje članice da osiguraju da zločini nad novinarima, profesionalnih medija i njihovih saradnika (koji rade u ratnim zonama) ne ostanu nekažnjeni”.

– Ovo je historijski dan za zaštitu novinara, ali osim toga, nadamo se slobodi informiranja – rekao je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) pred Vijećem.

Deloire, koji je naveo da je više od 700 novinara poginulo u posljednjih deset godina, tražio je imenovanje specijalnog izaslanika UN-a posebno odgovornog za zaštitu novinara i koji bi imao zadatak da osigura da počinioci zločina nad novinarima budu procesuirani i kažnjeni.

Posted by on 2015-05-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login