Više EU fondova za projekat Južni tok

euroKompanije koje rade na plinskom cjevovodu Južni tok, projektu koji treba da snabdijeva prirodnim gasom Evropu iz Azerbejdžana preko Turske, sada će moći da apliciraju za finansijsku pomoć od Evropske unije.

Ukupni fond finansijske pomoći od EU iznosiće šest milijardi eura do 2020. godine, navodi se iz ureda komesara Evropske unije za energiju Gunthera Oettingera.

Projekat Južni tok, koji treba biti otvoren 2019. godine, dobio je na značaju za Evropu od kako su događaji u Ukrajini potrctali potrebu da ovaj kontinent modifikuje svoj način snabdijevanja energijom.

“Planirano je da cjevovod godišnje transportuje minimalno 10 milijardi kubnih metara novih izvora gasa iz Kaspijske regije, preko Gruzije i Turske”, kazala je Nicole Bockstaller iz press ureda evropskog komesara.

“Gas će na kraju na evropska tržišta stići kroz dvije moguće rute. Jedna je da prolazi kroz jugoistočnu Evropu i dođe do Austrije, dok je druga da u Italiju stigne preko Jadranskog mora”, dodala je Bockstaller.

Evropski plan za modifikovanje snabdijevanja energijom takođe uključuje i porast uvoza ukapljenog prirodnog gasa (LNG) najviše iz Katara i Sjedinjenih Američkih Država, dodala je ona.

Predviđeno je da projekat Južni tok košta oko 32.810.805.000 eura, a planirana je i buduća ekspanzija projekta, dodavanjem prirodnog gasa iz sjevernog Iraka, Turkmenistana, istočnog Mediterana i moguće Irana.

Posted by on 2014-04-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login