Vojska Srbije na “Paradi pobjednika” u Moskvi

Vojska Srbije

Vojska Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić donio je odluku da predstavnici Vojske Srbije učestvuju na vojnoj paradi u Moskvi, koja će 9. maja biti održana povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Vojska Srbije učestvovat će na “Paradi pobjednika” na poziv ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Nikolić je odluku donio u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu Ustava Srbije, Zakona o odbrani, Zakona o Vojsci Srbije i Pravila službe Vojske Srbije.

Dan pobjede nad fašizmom je državni praznik u Ruskoj Federaciji, koji se svake godine obilježava vojnom paradom 9. maja, na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 1945. godine.

Tog dana, sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Na Crvenom trgu u Moskvi se svake godine 9. maja održava velika parada sa mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije, prikazom posljednjih dostignuća ruske tehnologije, te opreme iz Drugog svjetskog rata.

Posted by on 2015-04-09. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login