Volkswagen povlači oko 26.000 vozila sa australijskog tržišta

Volkswagen Njemačka kompanija Volkswagen objavila je u srijedu da će u Australiji opozvati gotovo 26.000 vozila zbog potencijalnih problema sa mjenjačem.

Volkswagen će u Australiji opozvati modele Golf, Jettu, Passat, Polo i Caddy proizvedene između juna 2008. i septembra 2011. godine.

Opoziv se odnosi na  25.928 vozila opremljenih 7-stepenim mjenjačem (DQ200) s dvostrukom spojkom (DSG) nakon što su se vlasnici žalili na kvarove prijenosa i motora koji su uzrokovali gubitak snage.

“U izoliranim slučajevima, elektronički kvar na upravljačkoj jedinici unutar mjenjačke kutije može dovesti do prekida u napajanju” – navodi se u saopćenju.

Volkswagen je prošli mjeseca opozvao gotovo 91.000 automobila u Japanu, navodeći potencijalne probleme s mjenjačem, što je već dovelo do opoziva u Kini. Problemi nastaju zbog tople i vlažne klime, ekstremnog stani-kreni prometa te zagađenja tipičnih za neke azijske gradove.

Australska vlada istražuje izvještaj o problemima s gubitkom snage kod Volkswagenovih automobile, među istragom je i smrt žene koja je poginula kada je kamion udario njen Golf sa ručnim mjenjačem iz  2011. Mrtvozornik države Victoria Država je u julu podnio izvještaj o tom slučaju.

Volkswagen Australija ističe kako mehanički problemi ne utiču na automobile koji se sada proizvode i prodaju.

U opozvanim automobilima Volkswagen će zamijeniti mjenjačku kutiju bez dodatnih troškova za vlasnika. Također, ponovno će biti ažuriran softver vozila.

Australske novine izvijestile su kako su ih kontaktirale stotine vlasnika automobila koji su imali problema sa svojim Volkswagen vozilima.

Kompanija je ranije izvijestila da su visoko tehnološki DSG automatski mjenjači, koji se koriste u australskim automobila, proizvedeni u Evropi i ne zahtijevaju opoziv vozila.

U  prošloj godini Volkswagen je prodao 3,17 miliona vozila u azijsko-pacifičkoj regiji, od čega ih je 2,81 bilo u Kini.

Posted by on 2013-06-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login