Wigemark: Investitori će doći ako osjete dobre prilike za ulaganje

Lars-Gunnar Wigemark

Lars-Gunnar Wigemark

Specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je na investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015” da su reforme koje su pokrenute u BiH važne i za Srebrenicu, jer će ljudi doći da investiraju i u taj dio BiH.

Istakao je da će investitori doći ako osjete dobre prilike za ulaganje, te da, nakon svega što je vidio i čuo, vjeruje da postoji mnogo prilika u cijeloj BiH.

Wigemark je rekao da se EU zalaže za regionalnu saradnju, integraciju i jednak tretman i prosperitet za sve, te da se veoma raduje danu kad će ova regija biti dio Evropske unije.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Paul Horowitz naglasio je da u Srebrenici već posluje nekoliko uspješnih kompanija i da, uz odgovarajuću podršku, Srebrenica ima neograničen potencijal za razvoj.

Dodao je da Vlada SAD-a vjeruje u potencijal Srebrenice i već su uložili svoje vrijeme, novac i ljude u razvoj pravih uvjeta za razvoj privrede i povećanje investicija.

Horowitz je rekao da se Srebrenica, uz odgovarajuće politike te eliminiranje korupcije i utjecaja politike iz privrede, može razvijati kao izvoznik roba visoke vrijednosti.

Ambasador Holandije u BiH Jurijan Krak naglasio je da ni nakon 20 godina Holanđaninu nije lako doći u Srebrenicu i podsjetio da su tragični događaji u Potočarima naveli njegovu zemlju da usmjeri veliki dio pomoći za Srebrenicu i njene građane.

Precizirao je da je Holandija u proteklih 20 godina investirala 122 miliona eura u šire područje Srebrenice, te da će i u narednom periodu podržavati to područje u naporima da svojim stanovnicima osigura budućnost.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay kazao je da je izvanredno što 20 godina nakon zločina i genocida u Srebrenici sada gledamo u budućnost u smislu investicija i privrednog razvoja, te da cijeni što političko vodstvo BiH učestvuje sa zajedničkom vizijom za taj dio države.

Naglasio je da je BiH za Tursku prioritetni partner u mnogim oblastima i da njihovi napori nisu usmjereni samo na povećanje turskih investicija već i na podržavanje bh. investitora da realiziraju svoje projekte.

Posted by on 2015-11-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login