Za listu UNESCO-a nominovano 30 nekropola sa stećcima

stećciSrednjovjekovna Bosna je bila i ostala zemlja stećaka, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon sastanka radne grupe predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije na kojem je raspravljano o detaljima i procesu finalizacije dokumentacije povodom završetka nominacije stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ovom nominacijom predviđen je upis 30 nekropola sa stećcima, reprezentativnih primjera iz četiri zemlje na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Iz BiH su to Radimlja – Stolac, Biskup – Konjic, Kalufi – Nevesinje, Borak, Burati-Rogatica, Maculj – Novi Travnik, Dugo Polje – Jablanica, Gvozno -Kalinovik, Grebnice – Bunčići, Radmilovića Dubrava – Bileća, Bijača – LJubuški, Olovci – Kladanj, Mramor, Musići – Olovo, Stare kuće, Donje Breške – Tuzla, Kučarin – Donje Polje, Žilići – Goražde i Boljuni – Stolac.

To su i Umoljani – Trnovo u Federaciji BiH, Luburića polje – Sokolac, Potkuk, Bitunja – Berkovići i Mramorje, Buđ – Pale, Bečani – Šekovići, Mramor (Crkvina), Vrbica – Foča, Čengića bara – Kalinovik i Ravanjska Vrata – Kupres.

Iz Crne Gore su to Grčko groblje – Novakovići, Žugića bara – Novakovići i Grčko groblje – Šćepan Polje.

Iz Hrvatske: Velika i Mala Crljivica – Čista Velika i Dubravka – Sveta Barbara – Konavle.

Iz Srbije su to Mramorje – Perućac, Mramorje – Rastište i Grčko groblje – Hrta.

Šef Ureda UNESCO-a Siniša Šešum kazao je danas da su imali završni sastanak vezano za nominaciju stećaka za listu svejtske baštine UNESCO-a što je zajednički projekat BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

“To je inicijativa koja je počela u okviru konferencije ministara kulture Jugoistočne Evrope i 2009. godine potpisano je pismo namjere što je u suštini ozvaničilo početak ovog projekta”, pojasnio je Šešum.

Kako je kazao, četiri i po godine nakon početka projekta može se reći da je nominacijski dosije konačno završen te da će on u toku ove godine biti predan Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

“Jako puno toga je urađeno. 2015. godine ulazimo u nominacioni process i nadamo se da ćemo 2016. godine imati rezultate”, pojasnio je Šešum.

Predsjedavajući Komisije za nacionalne spomenike BiH Dubravko Lovrenović kazao je da je nakon 15 sastanaka koliko je održano u protekle četiri godine, rezultat završna verzija teksta nominacijskog dosijea.

“On zahtijeva još neke tehničke dorade koje smo danas dogovorili”, pojasnio je Lovrenović.

Prema njegovim riječima, ono što stećke kandidira i u doglednoj budućnosti uvrštava na listu svjetske baštine je njihova univerzalna vrijednost.

“Srednjovjekovna Bosna je bila i ostala zemlja stećaka. Uz sve ono što stećci jesu i što je prezentirano u našem nominacijskom dosijeu, također ostaju brojna pitanja šta stećci nisu bili”, pojasnio je Lovrenović.

On je najavio i međunarodni simpozij o stećcima koji će biti održan u maju.

Predstavnik iz Ministarstva kulture Hrvatske Ivan Alduk kazao je da su nekoliko dana obilazili prostor gdje u Hrvatskoj nalaze stećke i izabrali su dvije zbog njihove sačuvanosti i autentičnosti prostora.

“Ima još lokaliteta, stećaka koji su možda zanimljiviji, ukrašeniji, međutim, oni se nalaze u okruženju koje se kroz posljednjih 500 godina promijenilo čime su možda i oni izgubili na svojoj originalnosti”, pojasnio je Alduk.

Koordinator za izradu nominacionog dosijea Milica Martić iz Crne Gore kazala je da što se tiče njihovog učešća u projektu mogu reći da je on potpuno prihvaćen od strane svih relevantnih državnih ustanova te da su sa puno pažnje radili na svim nivoima.

Srđan Rudić iz Istorijskog instituta u Beogradu kazao je da svaki projekat u kome učestvuju četiri države, tim od nekoliko desetina stručnjaka je koristan.

Posted by on 2014-04-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login