Za razvoj dubrovačkog aerodroma 220 miliona eura

aerodrom Dubrovnik

aerodrom Dubrovnik

Vlada Hrvatske je donijela odluku o finansiranju projekta “Razvoj Zračne luke Dubrovnik”, ukupne procijenjene vrijednosti 220 miliona eura, kojom omogućuje Upravi Zračne luke Dubrovnik sklapanje ugovora s izvođačima radova, javlja Hina.

Radovi bi, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, trebali početi u maju i junu i potrajati do 2019. godine.

Ministar objašnjava da je Evropska komisija, odnosno Glavna uprava za tržišno natjecanje, najviši iznos za sufinansiranje javnim sredstvima odredila u iznosu 145 miliona eura.

Današnja Vladina odluka odnosi se na osiguranje finansiranja najviše do tog iznosa, dok je kompanija Zračna luka Dubrovnik obavezna osigurati preostali iznos 75 miliona eura, uključivši i PDV.

Izgradnja i dogradnja objekata

Računa se da će glavnina ukupnih sredstava biti pokrivena novcem iz fondova Evropske unije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je kazao kako se u dubrovački aerodrom ulaže gotovo jednak iznos kao u zagrebački, te da će glavnina ulaganja biti pokrivena iz evropskih fondova.

Projekt “Razvoj Zračne luke Dubrovnik” obuhvata izgradnju i dogradnju objekata “zračne strane” dubrovačkog aerodroma, što uključuje uzletno-slijetnu stazu, staze za vožnju i stajanje, osnovne staze, postrojenje za skladištenje i opskrbu gorivom, objekte za prihvat i otpremu te rekonstrukciju i izgradnju kompleksa putničkog terminala.

Tu su uključeni i objekti spasilačko-vatrogasne službe, upravne zgrade, sistema vodoopskrbe, odvodnje i rukovođenja otpadom, elektroopskrbnog sistema, kao i izgradnja objekata na “zemaljskoj strani”, što uključuje pristupne ceste i parkirališta za automobile i autobuse.

Predviđena je i nadogradnja različitih objekata za potrebe opskrbe i podrške, uključujući izmještanje postrojenja za skladištenje i opskrbu gorivom, poboljšanje elektroopskrbnog sistema, poboljšanje spasilačko-vatrogasne službe i dogradnju raznih servisnih građevina.

Posted by on 2015-04-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login