Zatvara se posljednji kolektivni centar u Bijeljini

Bijeljina

Bijeljina

Osnovna škola “Petar Kočić” u selu Brodac kod Bijeljine posljednje je mjesto u kojem su i dalje smješteni stanovnici ovog i Velinog Sela, čija su domaćinstva stradala u majskim poplavama. I tako će biti do ponedjeljka. Pred školom na stolicama zatičemo nekoliko starijih ljudi. Među njima je i Milorad Lišić, upravo stanovnik Velinog Sela, koji ne zna kako se vratiti na goli beton.

Ležaj nije problem

– Kuća je prizemna, sve sam iz nje izbacio. Dobijem 165 maraka invalidnine mjesečno i to mi je sve. Do ponedjeljka smo ovdje i šta ću, moram se vratiti u selo. Trebam danas dobiti neki ležaj. Nisam imao bašte, ni stoke, priča Milorad, te nas pita hoće li poplavljeni dobiti išta od države i zašto će se na obećanu pomoć od Vlade RS-a obračunavati PDV.

Direktor škole Radovan Bikić pojašnjava nam kako će privremeni smještaj, tačnije fiskulturnu salu u kojoj su smješteni dušeci, te nekoliko učionica u prizemlju, napustiti oni koji se imaju gdje vratiti.

– Moramo krečiti školu poslije svega. Ovdje je boravilo 170 ljudi, a sada ih je 30. Ležaj nije problem. Mora doći komisija iz mjesne zajednice, kako bismo uporedili spiskove, jer ima kreveta i u školi. Mnogi lažu, pa traže namještaj na oba mjesta, ističe direktor.

Prema njegovim riječima, putem Civilne zaštite Bijeljine škola je za stanovnike poplavljenih sela dobijala tri obroka dnevno.

– Svi su otišli na godišnji, samo mi ovdje dežuramo. A mjesec brzo prođe. I u Balatunu su 24 lica, smještena u školi, koja se nemaju kud vratiti. To će rješavati lokalna zajednica. Riječ je o stanovnicima izbjeglim 1994. godine, koji su imali montažne kuće, njima je pod propao, priča direktor Bikić, te podsjeća kako u školi ima ljudi kojima su djeca u inostranstvu, a da je i on sam raseljeno lice.

– Od 23. maja su ovdje. Imamo 13 radnika, koji još nisu ušli u svoje kuće. Borimo se i mi, imamo dvije djevojčice koje su najbolji đaci, a najsiromašnije su. Inzko nam je dolazio i uzeo njihove podatke, priča Bikić, te dodaje kako su u ovoj školi ponosni na bratstvo i jedinstvo.

Bratstvo i jedinstvo

– Imamo i Radovana i Galiba i Heđešija, zaključuje direktor.

Škola ima šest područnih odjeljenja. Po donacije jedne banke, već se obnavljaju prostorije u Ostojićevu, dok se za ostale učionice još traže donatori.

– Aplicirali smo i kod Ambasade SAD-a, napominje Bikić.

U jednoj od učionica nalazimo Daru Krstić. Kaže nam kako je iz Gornjeg Brodca.

– Bila sam najprije u gimnaziji, pa onda ovdje u školi. Kuća je mala, ništa nismo uspjeli spasiti. Dvadeset kokošiju, 12 patki, pilići, sve je ostalo. Koze je ujak spasio. Od humanitarne sam tražila da mi daju dva kreveta i neku komodu. Primam socijalne pomoći 121 marku mjesečno, priča Dara.

Dara živi sa starom majkom. Do kuće je odlazila, ali treba joj pomoć.

– Moram naći bar dvojicu komšija, da mi pomognu u osposobljavanju bar jedne sobe, kaže Dara.

Od nastavnika u školi saznajemo da su uslovi prvih dana bili loši, ali da im je u velikoj mjeri pomogao Crveni krst Švajcarske. Oni su prilikom posjete pomogli da se kroz prostorije uvedu cijevi kako bi stanovnici imali pitku vodu.

oslobođenje / bih-x

Posted by on 2014-07-06. Filed under Bijeljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login