Završen najveći dio radova na konzervaciji mosta “Mehmed-paše Sokolovića”

Višegrad, most, most Mehmed-paše Sokolovića

Višegrad, most Mehmed-paše Sokolovića

Radovi na konzervaciji i restauraciji Mosta “Mehmed-paše Sokolovića” u Višegradu, jednom od dva dobra kulturno-historijskog naslijeđa BiH uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a kao izniman primjer klasične osmanske arhitekture 16. stoljeća, završeni su u procentu od oko 80 posto.

Istaknuto je to na današnjoj prezentaciji projekta obnove koju je u Sarajevu organizirala Komisija za očuvanje nacionalnih spmenika BiH u saradnji s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju TIKA.

Direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli podsjetio je da je obnova  ovog mosta počela 2013.  te da su veliki dio vremena uzeli pripremni radovi. Također, naveo je da su najzahtjevniji radovi bili oni na temeljima mosta pod vodom, kao i na  njegovim lukovima, a velika pažnja posvećena je utvrđivanju statike i nosivosti mosta.

– Nadamo se da će, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, radovi mogli biti završeni do kraja  godine. Također vjerujemo da će most, kao što je i tokom historije imao ulogu spajanja kultura, to predstavljati i u budućnosti – kazao je on.

TIKA je u dosadašnje radove uložila oko pet miliona eura, a trenutno se radi na popločavanju gornjeg dijela mosta. U planu je obustaviti protok vode ispod mosta da bi se još jednom provjerila njegova statika, a preostalo je uraditi i sitne detalje oko uređenja ovog spomenika.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović ocjenjuje da je projekt konzervacije i restauracije Mosta “Mehmed-paše Sokolovića” zasigurno najveći, najznačajniji i najobimniji projekt takve vrste u poslijeratnoj BiH. Navodi da je on rezultat prethodnih istraživanja koja su konstatirala značajna oštećenja na pojedinim stubovima mosta.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam Općine Višegrad Miroslav Nešković podvlači da je ovo već treća godina obnove mosta, tokom koje je bilo određenih problema koje su u određenoj mjeri usporili dinamiku radova, poput pronalaska originalne vrste kamena te zakonske regulative.

– Svi radovi se apsolutno izvode po projektu urađenom u skladu s originalnim izgledom mosta, te tu nije bilo nikakvih odstupanja. Za potrebu pronalaska prave vrste kamena otvorili smo kamenolom u Višegradskoj banji u Vilinoj vlasi, lokalitet gdje je vađen originalni kamen od kojeg je most izgrađen – kazao je on.

Višegradski most izgradio je Mimar Sinan naredbom Mehmed- paše Sokolovića. Dužine je 228,60 metara. Formiran je od oštrih lukova od kojih je 11 iznad rijeke, dok je jedan na dijelu mosta koji je ujedno i ulazna rampa na ovaj spomenik. Kitaba sa sofom, mjesto gdje se može sjediti i posmatrati svakodnevnica, najvažniji je dio mosta.

Posted by on 2015-03-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login