Željeznice RS-a zadužuju se za novih 20 miliona eura

Željeznice RSVlada Republike Srpske zadužila je ministarstva finansija te saobraćaja i veza, kao i preduzeće „Željeznice RS“ a.d. Doboj, da u što kraćem roku, preduzmu aktivnosti na iznalaženju najpovoljnijeg načina za ulaganje preduzeća EEK-Vagon iz Poljske u „Željeznice RS“, koje treba da uzme kredit u iznosu od 20 miliona eura za nabavku 200 otvorenih vagona.

Ova odluka je donesena danas na sjednici entitetske vlade, koja je razmatrala informaciju o razgovorima između predstavnika „Željeznice RS“ i preduzeća EEK-Vagon iz Poljske.

„Željeznice RS“ već imaju dugoročni kredit od 142,4 miliona maraka.

Prošlu godinu to javno preduzeće je završilo s novih 18,5 miliona maraka gubitka i kada se taj iznos pridoda akumuliranom minusu od čak 166,5 miliona ukupni gubitak iznosi više od 185,1 milion maraka.

Ukupni kapital te kompanije je 206,9 miliona maraka.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici dala saglasnost na sporazum o saradnji s ruskom hidrokompanijom – RusHydro“ (JSC “RusHydro”), koja je iskazala interes da istraži mogućnost investiranja u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije – u izgradnju hidroelektrana na slobodnim lokacijama koje nisu obuhvaćene ugovorima o koncesiji ili sporazumima o saradnji u RS-u, saopćeno je iz entitetske vlade.

Prihvaćena je i informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za period januar-decembar 2011. godine.

U toku 2011., realizacijom tog programa izmirene su obaveze za neuplaćene doprinose u iznosu od 21.400.398,96 KM.

Navedena sredstva su upotrijebljena za izmirenje doprinosa za 8.677 radnika iz 52 preduzeća, koji su u procesu stečaja ili likvidacije ostali bez posla.

Posted by on 2012-04-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login